Raymond Rogier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Raymond Rogier van Foix)
Ga naar: navigatie, zoeken
Raymond Rogier van Foix
-1223
Graaf van Foix
Periode 1188-1223
Voorganger Rogier Bernard I
Opvolger Rogier Bernard II
Vader Rogier Bernard I van Foix
Moeder Cecilia Trencavel

Raymond Rogier van Foix (geboortedatum onbekend - 27 maart 1223) was een zoon van Rogier Bernard I van Foix en van Cecilia Trancavel. Hij volgde zijn vader in 1188 op als graaf van Foix.

Toen Raymond Rogier en Arnold, burggraaf van Castelbon hun bezittingen wilden samenvoegen, zagen graaf Ermengol VIII van Urgell en Bernard van Villemur, de bisschop van Urgell, dit als een bedreiging en verklaarden de oorlog. De graaf van Foix en Arnold werden gevangengenomen en bleven van februari tot september 1203 in hechtenis. Peter II van Aragón kwam tussenbeide en schonk de kastelen van Usson en Quérigut in 1209) aan Raymond Rogier, na hem al in 1208 begiftigd te hebben met verschillende Katalaanse heerlijkheden.

Raymond Rogier was nauw verwant met Raymond VI van Toulouse en steunde hem volledig. Hij was bekend om zijn krijgskunst, zijn ridderlijkheid, trouw en liefde voor de haute couture. Hij was tevens beschermheer van de troubadours en zelf auteur van een aantal gedichten.

Alhoewel zelf geen kathaar, waren verschillende van zijn verwanten dat wel. Zijn vrouw Filippa van Montcada, werd zelfs een parfaite (kathaarse geestelijke). Zijn zuster Esclarmonde was eveneens een parfaite en kreeg het Consolamentum in Fanjeaux in 1204.

Raymond Rogier was een groot redenaar en was aanwezig op het Vierde Lateraans Concilie van 1215 om Raymond VI van Toulouse te verdedigen voor paus Innocentius III en zijn concilie. Hijzelf werd ervan beschuldigd priesters vermoord te hebben. Raymond Rogier ontkende dat niet en lichtte de paus erover in dat het hem speet niet meer priesters gedood te hebben.

Bij zijn echtgenote Filippa van Montcada had hij één zoon, Rogier Bernard II van Foix, zijn opvolger, en een dochter, Cecilia van Foix, die rond 1224 huwde met graaf Bernard V van Comminges. Hij had ook twee onwettige kinderen.