Real Irish Republican Army

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schade na de bomaanslag te Ealing

De Real IRA (afgekort RIRA) is de gewapende vleugel van de "32-County Sovereignty Movement", een politieke groep die het Britse leger van Noord-Ierland wil verjagen en wil toevoegen aan Ierland. De organisatie, een afsplitsing van de IRA, staat op zowel de lijst van terroristische organisaties van de Europese Unie en de lijst van terroristische organisaties van de Verenigde Staten.

De RIRA is vooral actief in Noord-Ierland, maar ook in Ierland zelf en andere delen van Groot-Brittannië. De RIRA is onder andere verantwoordelijk voor enkele bomaanslagen, sluipmoorden en berovingen in Noord-Ierland. De RIRA pleegt vooral aanslagen op de Britse autoriteiten in Noord-Ierland en op vestigingen van Noord-Ierse protestanten. Verder wordt de groep verdacht van een autobomaanslag in Omagh (in Noord-Ierland). Deze laatstgenoemde aanslag was op 15 augustus 1998. 29 mensen werden gedood en 220 mensen raakten gewond. Op 8 maart 2009 werd een aanslag op een Britse legerbasis opgeëist door de RIRA. Bij deze aanslag kwamen twee soldaten om.[1]

De groepering splitste zich in februari 1998 af van de Provisional Irish Republican Army onder leiding van Mickey McKevitt. McKevitts vrouw, Bernadette Sands-McKevitt, is de vicevoorzitter van de "32-Country Sovereignty Movement". De RIRA bestaat uit naar schatting ongeveer 70 leden, waarvan de meesten van de IRA overgestapt zijn naar de RIRA omdat ze het niet eens waren met het Goede Vrijdag-akkoord van de IRA in 1998. Dit akkoord bevat principes zoals democratie en geweldloosheid. De RIRA-leden zijn tegen artikel twee en drie van de Ierse grondwet, waarin de vrijheid van meningsuiting in Noord-Ierland voorkomt.

Gespeculeerd wordt dat de RIRA geld van aanhangers in de VS ontvangt. Er wordt ook beweerd dat RIRA-leiders ook hebben geprobeerd hulp te krijgen van Libië. Ook zouden ze geprobeerd hebben wapens te kopen in de Balkan, in Oost-Europa.