Relatieve Sterkte Index

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koersgrafiek met onderaan de RSI

De Relatieve Sterkte Index of RSI is een indicator die helpt het koop- of verkoopmoment van aandelen te bepalen. De horizontale as is een tijdas, de verticale as vertoont een schaal die 0 als minimum en 100 als maximum heeft. Op 30 en 70 wordt er een horizontale lijn getekend, zo ontstaan drie zones. De zone tussen 0 en 30 wordt de koopzone genoemd, deze tussen 30 en 70 de neutrale en de zone tussen 70 en 100 de verkoopzone.[1]

Wanneer de RSI in de koopzone een dubbele bodem vormt waarvan de tweede hoger ligt dan de eerste dan spreekt men van een koopsignaal. Wanneer de RSI in de verkoopzone een dubbele top vormt waarvan de tweede lager ligt dan de eerste dan spreekt van een verkoopsignaal.

De RSI wordt aangegeven als RSI( ), met tussen haakjes een getal dat aangeeft over hoeveel periodes de RSI berekend wordt. Meestal is dat 14 periodes. Voor de berekening wordt gebruikgemaakt van de volgende formule:

RSI = 100 - 100 / (1 + gemiddelde stijging / gemiddelde daling)

Om de gemiddelde stijging en gemiddelde daling te berekenen, wordt de slotkoers van elke dag vergeleken met de slotkoers van de dag ervoor. Wanneer de slotkoers hoger is dan de slotkoers van de dag ervoor dan wordt de stijging (het verschil tussen de twee slotkoersen) opgeteld bij de stijgers. De som van al deze stijgingen wordt dan gedeeld door het aantal dagen waarop de berekening berust.
Omgekeerd, wanneer de slotkoers lager is dan de slotkoers van de dag ervoor dan wordt de daling (het verschil tussen de twee slotkoersen) opgeteld bij de dalers. De som van al deze dalingen wordt dan gedeeld door het aantal dagen waarop de berekening berust, en zo verkrijgt men de gemiddelde daling.

Een groot nadeel van deze indicator is het feit dat hij geen rekening houdt met de verhandelde volumes (= het aantal aandelen dat op een dag verhandeld wordt).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe Link[bewerken | brontekst bewerken]