Remanentie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hysteresislussen voor weekijzer (BR is de remanentie en HC is de coërcitieve veldsterkte.

Remanentie is de magnetische fluxdichtheid die achterblijft in gemagnetiseerd materiaal wanneer het magnetisch veld wordt weggehaald. Hoe groter de remanentie, hoe sterker de magneet. De term 'remanentie' is afgeleid via 'remanent' van het Latijnse remanens: overschot, rest.

Remanentie wordt ook wel remanent magnetisme of remanente inductie genoemd en heeft als eenheid de tesla. De waarde (BR) kan afgeleid worden uit de hysteresislus (of BH-curve) daar waar de lijn de y-as snijdt.

Zelfbekrachting[bewerken]

De meeste elektriciteitsgeneratoren hebben om te kunnen werken gelijkstroom nodig voor de bekrachtiging van de elektromagneet. De machine wekt die bekrachtigingsstroom zelf op, gebruikmakend van het remanent of achterblijvend magnetisme. Als de machine stilstaat is er geen bekrachtigingsstroom. De elektromagneet is echter nog een klein beetje magnetisch en dit magnetische veld is voldoende om een zwakke stroom te produceren, die dan toegevoerd wordt aan de elektromagneet. Daardoor wordt die alsmaar sterker tot aan verzadiging.

Externe links[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek remanentie op in het WikiWoordenboek.