Remeha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bedrijfspand van Remeha

Remeha is een Nederlandse producent van centrale verwarmingsproducten voor de woning- en utiliteitsbouw, gevestigd in Apeldoorn.

Het bedrijf werd in de jaren 20 opgericht door de Nederlandse ondernemer Gerard van Reekum als fietshandel[1]. Hij verhandelde stalen buizen en fittingen voor de verwarmingsindustrie onder de naam "Van Reekum's Metaal Handel", waaruit het merk Remeha is afgeleid. In 1933 begon Van Reekum een handelsonderneming in cv-ketels en begon de productie van het eerste model van Remeha, de A-serie.

In 1944 verhuisde het bedrijf naar Apeldoorn. Het verwierf een eigen gieterij en een aantal industrieproducten, waaronder olietanks voor de chemische industrie. Vanaf 1948 ontwikkelde Remeha zich tot een fabrikant van onderdelen die gebruikt worden in centrale verwarmingtoepassingen, bijvoorbeeld gietijzeren ketels. Aanvankelijk waren dit ketels voor vaste brandstoffen (zoals cokes). Na 1955 kwam ook het oliestoken langzaam op gang en ook werden ketels ontwikkeld voor stadsgas. Na de ontdekking van aardgas in 1963 onder Nederlandse bodem werden in de jaren daarna complete verwarmingstoestellen voor die brandstof ontwikkeld. Aangespoord door de aandacht voor brandstofbesparing legde het bedrijf zich toe op het ontwikkelen van hoogrendementsketels zoals de condenserende verwarmingsketel.

In 2004 fuseerde het Nederlandse bedrijf met de Franse verwarmingsfabrikant De Dietrich Thermique. De bedrijven vormden samen de De Dietrich Remeha Group. In 2009 volgde een fusie tussen deze groep en de Britse Baxi Group, resulterend in BDR Thermea.

Remeha is een van de producenten die bezig zijn met de ontwikkeling van de HRe-ketel. In 2010 is deze ketel, waarbij warmteproductie wordt gecombineerd met het opwekken van elektriciteit door middel van een stirlingmotor voor gebruik in huishoudens op de Nederlandse markt geïntroduceerd onder de merknaam eVita.

Het bedrijf heeft anno 2010 circa 550 werknemers en realiseerde een jaaromzet van bijna € 300 miljoen. Het bedrijf is ISO 9001 gecertificeerd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]