Remote Desktop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Alles wordt door elkaar gehaald: protocol en remote desktop-diensten. Of dit artikel nog actueel is, is nog maar de vraag.
Dit sjabloon is geplaatst op 4 maart 2014.
Vraagteken
Schema remote desktop

Remote desktop is het volledig overnemen van een pc van op afstand, inclusief het gebruik van het toetsenbord en de muis. Remote desktop is een Microsoft-technologie.

Algemeen[bewerken]

Remote desktop is een functie die ervoor zorgt dat één of meerdere gebruikers toegang kunnen krijgen tot een remote-pc. Zowel de Remote als de client-pc kunnen ieder type van computer zijn met zijn eigen specificaties en hardware. De toegang tot de remote-pc gebeurt door het gebruik van een wachtwoord. Dit wachtwoord moet door de client-pc ingegeven worden. Wanneer dit gebeurd is, kan de gebruiker via de client-pc alles van de remote-pc gebruiken en besturen. Er is dus geen persoon meer nodig achter de remote-pc, aangezien deze volledig van op afstand bestuurd kan worden. Deze verbinding tussen beide computers is van onbepaalde duur, tot de client van de remote-pc uitlogt.

In sommige bedrijven wordt hier handig gebruik van gemaakt door middel van remote computing. Op deze manier kunnen meerdere werknemers zich tegelijk aanmelden op de remote-pc. Dankzij deze manier van werken, is er minder werk voor de dienst informatica van het bedrijf. Wanneer er een programma geïnstalleerd moet worden, dan is het enkel nodig om dit op de remote-pc te installeren, in plaats van op iedere computer apart. Nadelig is dan weer dat, wanneer er zich een probleem voordoet op de remote-pc, deze zich ook op alle computers van alle verbonden werknemers zal voordoen.

Opstellen van een verbinding[bewerken]

Er zijn verschillende manieren om een connectie op te stellen tussen de Remote en de Client PC:

Dit is de eenvoudigste manier van de drie om een verbinding om te stellen, aangezien beide computers zich in hetzelfde lokale netwerk bevinden. Iedere computer heeft in dit netwerk zijn unieke naam. Om een verbinding te maken moet de Client PC de unieke naam van de Remote PC weten. De Remote PC moet ook zijn Remote Desktop service aan hebben staan. Als aan deze beide voorwaarden voldaan is, moet je op de Client PC de unieke naam van de Remote PC ingeven, en de verbinding is gemaakt. Wanneer de verbinding tussen de twee pc’s niet lukt, ligt dit in de meeste gevallen aan de firewall die op de computer geïnstalleerd is.

 • Via het internet

Bij deze configuratie zijn zowel het IP van de Client PC als de Remote PC van belang voor de verbinding. Ook moet er een methode aanwezig zijn om voorbij de firewall te raken. Dit gebeurt door middel van het remote desktop protocol, die als standaardpoort 3389 gebruikt. Online is er een verscheidenheid aan programma’s aanwezig om makkelijk aan remote desktopping te doen. Een voorbeeld hiervan is Teamviewer. Na het al dan niet aanmaken van een account, kunnen twee gebruikers verbinding maken met behulp van het ingeven van een wachtwoord. Gebruiker A moet dan zijn wachtwoord doorgeven aan gebruiker B, die op zijn beurt het wachtwoord invult. Hierdoor krijgt gebruiker B toegang tot het bureaublad van gebruiker A door middel van een beveiligde lijn.

 • Via het internet, met dynamisch IP

De meeste Internet Service Providers zorgen ervoor dat de IP-adressen van hun gebruikers dynamisch zijn, en dus periodiek veranderen van adres. Dit kan voor problemen zorgen wanneer we naar de tweede configuratie kijken, aangezien we hier gebruikmaken van de IP-adressen van de Remote en de Client PC. Wanneer deze dus dynamisch zijn, en veranderen, dan moeten we steeds opnieuw het IP-adres aanpassen. Om dit op te lossen kan er gebruikgemaakt worden van Dynamic DNS welke ervoor zorgt dat de remote PC een vaste host name krijgt die niet verandert. Bij iedere verandering van het IP-adres, zal de Dynamic DNS er voor zorgen dat de hostname verwijst naar het nieuwe IP-adres. Op deze manier hoeven we het IP-adres van de Remote en Client PC niet te weten.

Remote Assistance[bewerken]

Naast remote desktop bestaat er verder nog remote assistance, een functie die door Windows geïmplementeerd werd in hun besturingssysteem. Over het algemeen is deze functie gelijkaardig aan remote desktop, maar er zijn wel enkele belangrijke verschillen tussen beiden. Bij remote assistance wordt eveneens gebruikgemaakt van een wachtwoord en een geëncypteerde lijn. Het verschil met remote desktop is dat je enkel het computerscherm van de Remote PC kan zien, en chatten met de persoon op de Client PC. Mits nogmaals de toestemming te geven, kan de Client PC de Remote PC wel overnemen, gedurende een maximale periode van 24 uur.

Remote desktop software[bewerken]

Tegenwoordig is het ook mogelijk om mobiel over remote desktop software te beschikken. Zowel voor iOS als voor Android zijn er verschillende remote desktop clients beschikbaar. Deze zijn terug te vinden in de respectievelijke markten. Ook voor Windows Mobile zijn er clients terug te vinden.

Andere mobiele besturingssystemen, zoals Symbian voor Nokia en BlackBerry OS, kunnen gebruikmaken van remote desktop dankzij verschillende Java-applicaties die speciaal hiervoor geschreven werden. Deze apps zijn terug te vinden op het internet.

Hieronder bevindt zich een tabel met daarin enkele van de meest gewaardeerde Remote Desktop-programma's. Buiten de opgesomde lijst zijn er nog tientallen andere programma's online terug te vinden.

Naam Support Encryptie Remote Assistance gratis voor persoonlijk gebruik gratis voor commercieel gebruik
LogMeIn Win, MacOS, Linux, Android, iOS, Java, Windows Mobile SSL Ja Ja Nee Nee Nee Nee
Teamviewer Win, MacOS, Linux, Android, iOS AES-256 Ja Ja Ja Ja Nee Nee
Techinline Win Ja Ja Ja Ja Nee Nee Nee Nee
AetherPal Win, MacOS, Android, iOS, BlackBerry, Windows Mobile SSL, TLS Ja Ja Nee Nee Nee Nee
QVD Win, Linux NX en HTTP  ? Ja Ja Ja Ja

Remote Desktop Protocol[bewerken]

Het Remote Desktop Protocol (RDP) is een meerkanaals-protocol dat gebruikt wordt om verbinding te kunnen maken met Terminal Services of voor het overnemen van een op Microsoft Windows gebaseerd systeem (vanaf Windows NT 4).

Het Remote Desktop Protocol werd gepatenteerd en ontwikkeld door Microsoft. Dankzij het protocol kunnen mensen van op afstand een andere computer besturen, zonder hierbij fysiek aanwezig te zijn. Ook kan je via dit protocol de gebruiker van op afstand helpen, of meekijken als toeschouwer.

Het Remote Desktop Protocol is een uitbreiding van het ITU-T T.128 applicatie sharing protocol, dat zorgt voor multipoint applicatie sharing. RDP maakt gebruik van TCP poort 3389.

Mogelijkheden van RDP zijn:

 • Ondersteuning voor 32-bit kleuren. 8-, 16-, en 24-bit kleuren zijn ook mogelijk
 • 128-bit-encryptie (RC4-encryptie is de standaard)
 • Audio-omleidingen (audio kan worden omgeleid en afgespeeld worden op de cliënt)
 • Bestandssysteem-omleidingen (Gebruikers kunnen gebruikmaken van de lokale bestanden)
 • Printeromleidingen (Gebruikers kunnen printen op de lokaal aangemaakte printers)
 • Poortomleidingen (Seriële en parallelle poorten kunnen benaderd worden vanuit de sessie)
 • Het is mogelijk om te kopiëren en te plakken tussen de sessie en het lokale systeem
Bronnen, noten en/of referenties
 • Andrew, Dan and Anne Delong, [1], Remote Desktop and Remote Assistance - by Andrew, Dan and Anne Delong, 16 augustus 2007
 • Krystalware, Touch, Remote Desktop Client Software, 2011
 • Windows, [2], What is Windows Remote Assistance?, 2011
 • ToddDTaft, [3], Comparison of remote desktop software, 19 november 2011