Rene SG

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rene SG
Rene SG live in 2009
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2004 - 2018
Oorsprong Amsterdam, Nederland
Genre(s) Rock
Label(s) Monster Zero Records, Marista Records, Langweiligkeit Records, Sonic Rendezvous
Leden
Zanger / Gitarist Rene Kaptijn
Drummer RJ SG
Bassist Dennis Duijnhouwer
Oud-leden
Bassist Kalle Mattson 2005-2006
Bassist Niels Turk 2006-2009
Bassist El Hombre Mostacho 2009-2015
Officiële website
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Rene SG was een rockband uit Amsterdam.

De band werd begin 2004 opgericht door zanger/gitarist Rene Kaptijn, die studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Na enige bezettingswisselingen bestond de band in 2005 uit de stabiele bezetting van Kaptijn, drummer RJ SG en de Zweedse bassist Kalle Mattsson. Hun debuutplaat Rene SG werd geproduceerd door lo fi producer Guy Tavares en werd uitgegeven door Langweiligkeit Records. Kort na het verschijnen van de plaat stapte Mattsson uit de band. Hij werd vervangen door Niels Turk.

In deze bezetting nam de band in 2007 hun tweede plaat Rene SG 2 op met metalproducer Berthus Westerhuis (bekend als producer van 16 Down en God Dethroned). Deze plaat, met cover art door Mattsson, is wederom uitgegeven door Langweiligkeit Records en wordt gedistribueerd door Sonic Rendezvous. De plaat kreeg lovende recensies. In het voorjaar van 2008 verscheen er een videoclip van Hellride en in het najaar van Let's Go Ajax, beiden afkomstig van Rene SG 2. De laatste werd gemaakt door Ondergrond TV van Het Parool en trok veel bekijks op YouTube.

Een live-registratie met meer dan 40 Rene SG-nummers werd eind 2008 uitgebracht op dvd onder de naam Party Hardy. Ter promotie daarvan werd begin 2009 door Quins Bronsdijk een videoclip gemaakt van Party Hardy-track I Don't Give A Fuck.

In het voorjaar van 2009 verliet Niels Turk de band, hij werd vervangen door Jacob 'El Hombre Mostacho' Bosma. Vooruitlopend op de derde cd van Rene SG verscheen in de herfst van 2009 de single Arty Farty Bullshit online. Daarna werd met producer Igor Wouters Speedcola opgenomen. Deze cd kwam begin 2010 uit op Langweiligkeit Records/ Sonic Rendezvous.

Rene SG werd bekend om hun extreem korte en intense blitzkrieg speedrock optredens. De nummers duren meestal rond de 60 seconden waarbij de teksten zijn teruggebracht tot rock-’n-roll yells als ‘Fuck You’ en ‘Go To Hell’. Er worden referenties gemaakt naar The Ramones, Peter Pan Speedrock, maar bijvoorbeeld ook Piet Mondriaan.

Vanaf Speedcola verbreedde de band haar geluid, met nummers die langer duren dan een minuut, te horen op het vierde album Hell Yeah! opgenomen in 2016 met Hans Pieters (The Apers, After Forever, Sinister) en uitgegeven door Marista Records. De vinyl-EP Fucko kwam in 2018 uit op het Zwitserse Monster Zero Records en is deels een Best Of-album, deels een heruitgave van het debuut Rene SG uit 2006 aangevuld met het laatste nieuwe nummer 'Fucko' van de band.

Rene SG deed meer dan 350 optredens in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Zweden.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rene SG (2006, Langweiligkeit Records)
  • Rene SG 2 (2007, Langweiligkeit Records/ Sonic Rendezvous)
  • Speedcola (2010,Langweiligkeit Records/ Sonic Rendezvous)
  • Hell Yeah! (2016, Marista Records)

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

  • Arty Farty Bullshit (2009, online release)
  • Hell Yeah! (2016, Marista Records, cd-single)
  • Fucko (2018, Monster Zero Records, 7" vinyl EP)

Dvd[bewerken | brontekst bewerken]

  • Party Hardy (2008, Langweiligkeit Records)

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]