Republikeinse garde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Republikeinse Garde)
Franse Senaatsvoorzitter Gérard Larcher omringd door de republikeinse garde (2014)

Een republikeinse garde is een overheidsorganisatie, meestal van militaire aard, in landen die de republiek als staatsvorm hebben.

De republikeinse garde is meestal verantwoordelijk voor de bescherming van de president en de regering. Er wordt ook wel gesproken van een presidentiële garde als de bescherming specifiek voor de president is.

De term is afkomstig van de Franse Garde républicaine, die verantwoordelijk is binnen de Gendarmerie voor de bescherming van het Élysée (de officiële residentie van de president), Matignon (de officiële residentie van de premier), het Palais Bourbon (zetel van de Nationale Vergadering) en het Palais du Luxembourg (zetel van de Senaat) in Parijs. In Frankrijk wordt de president beschermd door de Groupe de sécurité de la présidence de la République (GSPR). Andere politici die worden bedreigd zijn meestal beveiligd door agenten van de Service de la protection (SDLP) van de Nationale Politie (Police nationale). De GSPR bestaat als een eenheid binnen de SDLP.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]