Requirement

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een requirement in de techniek is een enkelvoudig gedocumenteerde bepaling, wat een bepaald product of dienst zou moeten doen. Het wordt in formele zin veel gebruikt in de systems engineering en software engineering. In een requirement worden de benodigde attributen, capaciteiten, karakteristieken of kwaliteiten van een systeem geïdentificeerd, die bruikbaar zijn en meerwaarde bieden voor een gebruiker.[1]

Overzicht[bewerken]

Het begrip requirements is een van oorsprong Engels begrip. In het Nederlands betekent dit iets als behoeften, eisen, specificatie, specificatie van eisen, vereisten of wensen, maar geen van deze begrippen dekt de lading. Het begrip kan duiden op:

  • een bepaalde vereiste van een systeem
  • de activiteit van het opstellen van vereisten, de requirementsanalyse
  • de documentatie van de vereisten in een formeel document

In de klassieke technische benadering wordt een set van requirements gebruikt als input in het ontwerpstadium van een productontwikkeling. De requirements beschrijven welke elementen en functies benodigd zijn voor een specifiek project.

Een requirementsanalyse traject kan vooraf zijn gegaan door een haalbaarheidsstudie, of een fase van conceptuele analyse. De requirementsanalysefase kan worden opgedeeld in:[2]

  • requirement ontlokken (elicitatie, van het engels: elicitation) : verzamelen van vereisten van stakeholders
  • requirementsanalyse : controleren op consistentie en volledigheid
  • specificatie : gedetailleerde documentatie, en
  • verificatie : controleren of de verkregen requirements correct zijn.

Indeling van requirements[bewerken]

Functionele requirements[bewerken]

Functionele requirements beschrijven specifiek gedrag of functies, die het systeem dient te vervullen. Bijvoorbeeld het opmaken van een tekst of het moduleren van een signaal. Deze worden ook wel capaciteiten genoemd.

Niet-functionele requirements[bewerken]

Niet-functionele requirements specificeren criteria om het functioneren van het systeem te beoordelen, maar beschrijven niet het specifieke gedrag zelf.

Deze niet-functionele requirements kunnen verder onderverdeeld worden in requirements betreffende performance, onderhoud, veiligheid, betrouwbaarheid, of menig ander aspect.

Modellen als ISO/IEC 9126 of ISO 25010 kunnen helpen om de niet-functionele requirements te structureren, inventariseren en prioriteren.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Wim Hartman (1968) Information systems handbook : analysis, requirements determinaton, design and development, implementation and evaluation (ARDI) met H. Matthes, en A. Proeme. Apeldoorn: Philips'.