Rigardus Rijnhout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Reus van Rotterdam)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Levensgroot beeld uit 2011 van de 'Reus van Rotterdam'

Rigardus Rijnhout (Rotterdam, 21 april 1922 - Leiden, 13 april 1959) stond door zijn lengte van 2 meter en 38 centimeter[1] bekend als de Reus van Rotterdam.

Hij is de op een na langste man aller tijden in Nederland.[2] Rijnhout woog 230 kilo en had schoenmaat 62. Zijn buitengewone lengte werd veroorzaakt door een groeistoornis.[1]

Rijnhout overleed op 36-jarige leeftijd aan de hypofysetumor die de oorzaak was van zijn groeistoornis. Vier jaar daarvoor was hij door een ongeluk met zijn fiets invalide geraakt. De vriendelijke man werd in de Maasstad gezien als een fenomeen en had daardoor het nodige te verduren. Rustig over straat lopen was er meestal niet bij, en regelmatig werd hem gevraagd of 'het daarboven koud was'. Hij verdiende geld door zichzelf als wandelend reclamebord te verhuren. Na zijn ongeluk heeft hij nog een paar jaar bij de vertreksteiger van de Spido ansichtkaarten met een foto van zichzelf aan de man gebracht. Toen Rijnhouts gezondheid achteruit ging en hij opgenomen moest worden in het Academisch Ziekenhuis Leiden werd een hijskraan ingezet om hem vanaf de tweede etage naar beneden te takelen. Zijn vader sprak bij het graf van zijn zoon de volgende woorden: Spot en hoon waren vaak je deel, maar je haatte de mensen daarom niet, want je had een hart van goud.

Iemand van normaal postuur opkijkend naar Rijnhout

In zijn geboortewijk het Oude Westen is het Rijnhoutplein naar de lange Rotterdammer vernoemd. De stichting 'De Reus van Rotterdam' heeft ervoor gezorgd dat er in 2011 door Herman Lamers een standbeeld op ware grootte van hem werd gemaakt. Het beeld van Rijnhout is geplaatst in het wijkpark van het Oude Westen.[3] De reus staat in een levensecht afgebeelde voor hem karakteristieke houding vlak bij het huis in de Gouvernestraat waar hij opgroeide en zijn leven lang woonde. The Amazing Stroopwafels en Sjoerd Pleijsier (Simon Stokvis) bezongen de Reus van Rotterdam in een gelijknamig nummer.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]