Richard Aoki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Richard Aoki

Richard Aoki (San Leandro, 20 november 1938Berkeley, 15 maart 2009) was een Amerikaans mensenrechtenactivist. Hij was een der eerste leden van de Black Panther Party en bracht het daar tot veldmaarschalk.

Samen met zijn familie werd bij van 1942 tot 1945 opgesloten in de Topaz War Relocation Center in Utah. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde het gezin naar Oakland.

Aoki werkte acht jaar bij het Amerikaanse leger. Hij volgde twee jaar les aan het "Merritt College" en raakte daar bevriend met Huey P. Newton en Bobby Seale. Een maand nadat hij naar de University of California, Berkeley was gegaan om er sociologie te gaan studeren, richtten Newton en Seale de Black Panther Party op.

Alhoewel de Black Panther Party verschillende Aziatische Amerikanen onder haar leden telt, was Aoki de enige die er formeel een leidinggevende functie bekleedde.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Richard Aoki op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.