Richard Thomas Lowe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Richard Thomas Lowe
Richard Thomas Lowe
Volledige naam Richard Thomas Lowe
Geboren 4 december 1802
Overleden 13 april 1874
Geboorteland Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Standaardafkorting Lowe
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Richard Thomas Lowe (4 december 1802 - 13 april 1874) was een Brits entomoloog[bron?], botanicus, ichtyoloog, malacoloog en geestelijke.

Lowe werd geboren in 1802 en ging na zijn school studeren aan Christ's College, Cambridge. Hij studeerde in 1825 af en werd hetzelfde jaar nog priester gewijd. Voor zijn gezondheid was hij in 1828 al eens naar Madeira gereisd en in 1832 werd hij Engels kapelaan op het eiland, waar hij bleef tot 1854. Gedurende zijn verblijf was hij naast predikant ook natuuronderzoeker en bestudeerde hij de lokale flora en fauna en die van de omringende eilanden. Hij schreef, naast wetenschappelijke artikelen, een aantal werken over de flora van Madeira. Hij werkte aan zijn A Manual Flora of Madeira toen hij in april 1874 op weg ging naar een volgend bezoek aan het eiland, aan boord van de Liberia. Het schip leed schipbreuk en verging met man en muis, niet ver van de Scilly-eilanden.

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1830 - Primitiae fauna et florae Maderae et Portus Sancti in: Cambridge Philosophical Transactions.
  • 1838 - Novitiae florae Maderensis.

Taxa[bewerken | brontekst bewerken]

Lowe benoemde en beschreef talrijke weekdieren, vissen, planten en insecten taxa, waaronder:

De standaard auteur afkorting Lowe wordt gebruikt om deze persoon als auteur aan te duiden bij het citeren van een botanische naam.