Rien Poortvlietmuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Rien Poortvliet museum
Marguerita Hoeve op Tiengemeten in 1998, sinds 2007 locatie van het museum.
Marguerita Hoeve op Tiengemeten in 1998, sinds 2007 locatie van het museum.
Locatie Tiengemeten
Coördinaten 51° 45′ NB, 4° 19′ OL
Opgericht 1992
Detailkaart
Rien Poortvlietmuseum
Rien Poortvlietmuseum
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Rien Poortvliet Museum is een museum over Rien Poortvliet op het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten.

Middelharnis[bewerken]

In 1992 werd door Prins Bernhard een museum gewijd aan het leven en werk van Rien Poortvliet geopend in het oude raadhuis van de plaats Middelharnis op Goeree-Overflakkee. Op 18 december 2006 werd het gesloten vanwege de financiële situatie van het museum en een verschil van inzicht in de te volgen koers. De toegangsprijs bedroeg vlak voor de sluiting vier euro, waarvoor de bezoeker ook een kladblokje kreeg met daarop een natuurafbeelding van de hand van Poortvliet.

Tiengemeten[bewerken]

De familie Poortvliet en de Vereniging Natuurmonumenten bereikten begin 2007 overeenstemming over de nieuwe vestiging van het museum. Het museum werd gevestigd in de Marguerita Hoeve, een karakteristieke boerenwoning uit het begin van de 19de eeuw op het natuureiland Tiengemeten. Het museum is gelegen vlak bij de haven, direct naast het natuur-infocentrum van Natuurmonumenten. Het werd geopend op 8 juli 2009. De opening werd verricht door Jan Franssen, commissaris van de koningin in Zuid-Holland.

Het museum bevat tientallen originele werken van Poortvliet als beeldend kunstenaar. Daarnaast zijn er in het museum enkele persoonlijke voorwerpen te zien en ook een korte film, waarin Poortvliet vertelt over zichzelf en onder andere in zijn huis in Soest aan het werk te zien is. Natuurlijk ontbreekt ook zijn creatie David de Kabouter niet in het museum.

Externe link[bewerken]