Naar inhoud springen

Rijglijf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 16 mei 2019 om 03:25. (1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar #IABot (v2.0beta14))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Pop in dracht van Hindeloopen met rijglijf

Het rijglijf, in het Fries oerlof, is een onderdeel van sommige varianten van de Nederlandse klederdracht. Het kledingstuk is eigenlijk een soort korset en wordt aan de voorzijde gesloten. Het rijglijf is gebaseerd op de 16-eeuwse mode en wordt aan de voorzijde gesloten.

In de Friese klederdracht wordt het gemaakt van zwarte wollen stof, zonder baleinen.[1] Het wordt aan de voorzijde bij elkaar geregen, waarbij het rijgsel minstens zo breed is als een hand. Op die manier vormen de gekleurde veters een vlak van kleur.

In de klederdracht van Marken is het rijglijf wel voorzien van baleinen. De laatste variant ervan is een pseudo-rijflijf en wordt middelde genoemd. Daarbij waren de rijgveters verdwenen. Op de rug is het rijglijf uit Marken traditioneel versierd met vijf rozen; een bruid draagt zeven geborduurde rozen.[2] Zelfs baby's kregen oorspronkelijk al vanaf 12 weken een rijglijf aan.[3]

Een rijglijf op een schilderij van Joachim Beuckelaar uit de 16e eeuw.