Rijk der duizend eilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van het Rijk der duizend eilanden

Het rijk der duizend eilanden is de naam voor de oorspronkelijk meer dan vijftienduizend akkers op kleine eilandjes die zijn aangelegd rond de Noord-Hollandse dorpen Broek op Langedijk, Zuid- en Noord-Scharwoude. Het is deel van de Geestmerambachtpolder.[1] Langs de rand van het huidige eilandenrijk ligt de Broeker Veiling.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ten tijde van de varkenspest in de 13e eeuw besloot men om de dieren in quarantaine te stellen. Dit deden de boeren door aparte eilanden te maken. De vruchtbare grond die men overhield bij het maken van de sloten werd gebruikt om het land op te hogen. De verhoging van de vruchtbaarheid was een belangrijke reden om dit eilandenrijk te creëren. Elk eiland heeft een aparte naam.

Tussen 1968 en 1974 is in de Geestmerambacht-polder een ruilverkaveling en herinrichting doorgevoerd, waarbij een groot gedeelte van het oorspronkelijke eilandenrijk is verdwenen.[1] Voorbereidingen hiertoe waren al in de jaren 1950 begonnen.[2][3][4]

Het resterende 1000 eilandenrijk is tegenwoordig opgedeeld in twee delen. De ene helft van de grond is teruggegeven aan de natuur en de andere helft bestaat uit eilanden waarop 500 vrijstaande woningen zijn gerealiseerd.

Galerie[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vanaf eind jaren 1930 werd het eilandenrijk onder de benaming "Rijk der duizend eilanden" aangeprezen als een toeristische trekpleister.[5][6][7]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]