Rijksmonument 335342

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rijksmonument 335342
Verbindingsgalerij Brink
Ingang galerij bij verenigingsgebouw met tegeltableau (januari 2022)
Locatie
Locatie Amsterdam-Oost
Brink
Adres Brink tegenover 13Bewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 20′ NB, 4° 57′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Verbindingsgalerij
Start bouw 1926
Bouw gereed 1928
Architectuur
Bouwstijl deels Amsterdamse School
Bouwinfo
Architect Dick Greiner
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 335330 335342
Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam-Oost
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Rijksmonument 335342 omvat een galerij die parallel loopt aan de zuidkant van Brink, Betondorp, Amsterdam-Oost.

De overdekte galerij vormt de verbinding tussen twee gebouwen aan Brink. Enerzijds is gelegen het voormalige Verenigingsgebouw, zelf Rijksmonument 335330, en anderzijds de voormalige Leeszaal en Bibliotheek, Rijksmonument 335336. Het bouwwerk dateert uit de periode 1926-1928 toen er ook gewerkt werd aan genoemde gebouwen. De galerij sluit aan op de toegangsdeuren van beide gebouwen die teruggetrokken van de plaatselijke rooilijn werden gesitueerd. Het bouwwerk is samengesteld uit vloer, borstweringen, aan boven- en onderzijde ingesnoerde kolommen en dak (met verlichting). De galerij heeft in het midden een verlaagd aangelegde onderbreking ten behoeve van de toegang van de achterliggende woningen. Op de vier hoeken van die onderbreking zijn betonnen bloembakken geplaatst in hetzelfde kubistische patroon; bovendien staan er twee kolommen naast elkaar. Galerij en bouwblok kennen een symmetrische opbouw. Aan beide uiteinden van de galerij loopt ze in een stompe hoek voor de ingangen door (één borstwering) en worden zo afgesloten met twee tegeltableaus (zwart-wit). Het ontwerp is afkomstig van architect Dick Greiner en is net als de overige bebouwing aan Brink uitgevoerd in korrelbeton.

In detail is de symmetrie enigszins verloren gegaan. In de onderdoorgang eindigt het ene deel van de galerij op een trapje; het andere deel op een rolstoeloprit; die zijde is tevens voorzien van een leuning, die de andere kant moet ontberen (toegankelijkheid minder validen voor de bibliotheek).

Het monumentenregister omschrijft het als een arcade liggend tegenover Brink 13. Deze arcade, normaliter een bogengang, heeft echter kubusvormige kolommen; ze ligt niet tegenover, maar voor Brink 9A tot en met 35.

Galerij gezien vanaf de onderdoorgang richting Verenigingsgebouw (trapje, zonder leuning) (januari 2022)
Galerij gezien vanaf de onderdoorgang richting bibliotheek (rolstoeloprit en leuning) (januari 2022)