Rijksmonument 335379

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rijksmonument 335379
Complex voormalige garages (september 2011)
Locatie
Locatie Amsterdam-Oost
Betondorp
Landbouwstraat
Adres Landbouwstraat 63Bewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 20′ NB, 4° 57′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie bergingen
Huidig gebruik zaal buurtcentrum
Bouw gereed 1928
Restauratie jaren 80
Architectuur
Bouwstijl nieuwe bouwen
Bouwinfo
Architect Dick Greiner
Onno Greiner
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 335305 335379
Lijst van rijksmonumenten in Amsterdam-Oost
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Rijksmonument 335379 omvat een bouwblokje in de Landbouwstraat, Betondorp, Amsterdam-Oost. Het blokje betreft van oorsprong meerdere ongenummerde particuliere garages (ofwel karrenbergplaatsen) dat op 20 oktober 1988 opgenomen werd in het monumentenregister.

Het blok sluit aan op rijksmonument 335336, de voormalige bibliotheek en leeszaal van de buurt. Ze zijn ontworpen door architect Dick Greiner en opgetrokken uit beton/korrelbeton, die het hun grijze kleur geeft. De toegangen bestonden uit dubbele houten deuren tussen pilaren.

In de jaren tachtig bevond het complex inclusief bibliotheek en leeszaal zich in een deplorabele toestand; er werd gestut. Er werd in diezelfde jaren een uitgebreide renovatie/restauratie op touw gezet, waarbij alles dat op garages wees werd vervangen. Het complexje werd omgebouwd tot zaal voor het buurthuis, dat de gehele ruimte in beslag ging nemen. De dubbele deuren werden voorzien van een plint met ramen, die passen bij bibliotheek en leeszaal. De verbouwing werd onder meer begeleid door Onno Greiner, zoon van de oorspronkelijke architect. Sindsdien vormen de gebouwen als het ware één geheel (Brink 43-45, Landbouwstraat 61-63).