Autorijles

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rijles)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijles op afstand, Polygoonjournaal 1965
Rijles op afgesloten circuits, Polygoonjournaal 1975

Een rijles is onderdeel van een rijopleiding voor het behalen van een rijbewijs.

Rijles in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Rijlessen volgt men bij een rijschool. 46,8 % van de Nederlanders slaagt in één keer voor het praktijkexamen.

Men kan in Nederland met 16,5 jaar bij elke rijschool beginnen met het nemen van rijlessen. Om een rijschool te beginnen moet men uiteraard zelf een rijbewijs hebben, en daarnaast moet men in het bezit zijn van een bevoegdheidspas van het Innovam Branche Kwalificatie Instituut (IBKI). Een lesauto moet voorzien zijn van een blauw bord met een witte L en een dubbele bediening (koppeling en rem aan de instructeurszijde) zodat de instructeur daarmee een rijbewijsleerling kan begeleiden, coachen en indien nodig kan ingrijpen.

Bij de opleiding voor het praktijkexamen kan de vordering getest worden middels een tussentijdse toets, een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen en eventuele nervositeit weg te nemen.

Het theorie-examen kan afgelegd worden wanneer iemand 16 jaar of ouder is. Het examen bestaat uit 25 vragen over gevaarherkenning, waarvan er minstens 13 goed beantwoord moeten worden. De kandidaat ziet een foto van een bepaalde situatie en kiest of hij moet remmen, het gas moet loslaten of niets hoeft te doen. Ook krijgt de kandidaat 30 vragen over de verkeersregels en 10 vragen over verkeersinzicht, waarvan er 35 goed moeten worden beantwoord.

Opleiding tot rijinstructeur[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland kan iedereen rijinstructeur worden nadat een middelbaar diploma is overgelegd of een geschiktheidstest is afgelegd bij het IBKI. Men kan aan een basisopleiding tot rijinstructeur deelnemen. Deze basisopleiding duurt gemiddeld 8 tot 12 maanden. Daarna moet elke rijinstructeur elke vijf jaar, zes dagdelen theoretische basis bijscholingen volgen. Ook moet elke rijinstructeur elke vijf jaar twee praktijkbegeleidingen afleggen. Slaagt hij/zij voor de praktijkbegeleiding, is de bevoegdheidspas weer voor vijf jaar geldig. Bij onvoldoende resultaat is één herkansing mogelijk, is deze ook onvoldoende, dan verliest de rijinstructeur de bevoegdheid om rijles te geven.

In een vrijwillig traject is het voor de rijinstructeur mogelijk om een gevorderde of voortgezette motorrijinstructeursopleiding te volgen. Deze opleiding staat los van de basistraject voor de rijinstructeur. Deze is b.v. bij een gespecialiseerd kennisinstituut als KNMV te volgen.

België[bewerken | brontekst bewerken]

Rijlessen bij een rijschool gebeuren met speciaal daarvoor bedoelde voertuigen. Op de afbeelding een oefenvoertuig: vrachtwagen plus aanhangwagen

In België zijn meerdere trajecten mogelijk tot het behalen van een rijbewijs. Na tweemaal opeenvolgend niet slagen voor het praktijkexamen, moeten minimaal zes uur praktijkles gevolgd worden in een erkende rijschool.

Vernieuwde rijopleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Om de praktijkopleiding te kunnen aanvangen, moet men geslaagd zijn op een theoretisch examen. Indien geslaagd, kan de kandidaat-bestuurder twee kanten op:

VRB18M[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 18 jaar kan je in de rijschool een pakket van (minimaal) twintig uren rijles volgen. Na deze twintig uren kan je een bekwaamheidsattest bekomen waarmee je een voorlopig rijbewijs zonder begeleider kan afhalen op het gemeentehuis. Met dit voorlopig rijbewijs mag de leerling alleen de weg op, of mag hij vergezeld zijn van één begeleidend persoon (minimaal 24 jaar en in het bezit van een rijbewijs B). Een stageperiode van minimaal drie maanden is verplicht. Na maximaal 18 maanden moet het praktijkexamen afgelegd worden. Dit gebeurt in het bijzijn van de instructeur of een begeleidend persoon.

VRB36M[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 17 jaar is het mogelijk te starten met rijlessen. Je moet geen praktijklessen volgen in een rijschool, maar het is wel mogelijk een basisopleiding van zes uren praktijkonderricht te volgen. Om de weg op te mogen, moet je een voorlopig rijbewijs met begeleider afhalen op het gemeentehuis. Met dit voorlopig rijbewijs mag de leerling enkel met begeleider de baan op, eventueel nog vergezeld van één passagier. De begeleider moet ten minste acht jaar houder zijn van een Belgisch of Europees rijbewijs dat ten minste geldig is voor de categorie B én mag niet vervallen zijn of geweest zijn van het recht tot sturen binnen de drie jaar vóór de afgifte van het voorlopig rijbewijs. Een stageperiode van minimaal drie maanden is verplicht. Na maximaal 36 maanden moet het praktijkexamen afgelegd worden. Dit gebeurt in het bijzijn van de instructeur of begeleider.

Oude rijopleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Model 1[bewerken | brontekst bewerken]

Model 1 houdt in dat je acht uur praktijklessen volgt aan een erkende rijschool. Hierna kun je een voorlopig rijbewijs behalen voor negen maanden. Op dit voorlopig rijbewijs moeten minstens één en ten hoogste twee begeleider(s) vermeld staan. Een begeleider moet ten minste zes jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. De leerling in kwestie mag met zijn voorlopig rijbewijs enkel de weg op als een van de twee begeleiders hem vergezelt. Ook de begeleiders kunnen aan een alcoholcontrole onderworpen worden. Tijdens de negen maanden moet je nog eens twee uur rijlessen volgen en vanaf de zevende maand kan je dan je praktijkexamen afleggen.

Model 2[bewerken | brontekst bewerken]

Model 2 verloopt analoog met model 1, met volgende verschilpunten : Initieel moet je twintig uur rijlessen volgen, waarna je een voorlopig rijbewijs krijgt voor zes maanden. Tijdens deze zes maanden mag je alleen rijden. Ook mag je vergezeld zijn van een persoon boven de 24 jaar die een rijbewijs heeft, verder hoef je aan geen enkele verplichting te voldoen. In dit laatste geval mag er zelfs nog een derde passagier bij. Tijdens de zes maanden moet nog eens twee uur rijlessen gevolgd worden en vanaf de vierde maand mag je het praktijkexamen afleggen.

Model 3[bewerken | brontekst bewerken]

Met model 3 is het mogelijk je rijbewijs te halen zonder zelfs maar één rijles te volgen aan een erkende rijschool. Je kan gewoon je voorlopig rijbewijs afhalen op het gemeentehuis, met vermelding van één of twee begeleiders net zoals bij Model 1. Dit voorlopig rijbewijs is twaalf maanden geldig, en vanaf de tiende maand kan je je rijexamen afleggen in een erkende rijschool.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]