Rijswijkse Golfclub

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rijswijkse Golfclub
Rijswijkse Golfclub Logo.gif
Clubhuis
Clubhuis
Plaats Rijswijk
Oprichting 1987
Architect Donald Steel, Alan Rijks
Informatie
Holes 18
Par 71
Heren (geel) 5681 meter
Dames (rood) 4832 meter
Website
Portaal  Portaalicoon   Golf

De Rijswijkse Golfclub ligt in de Hoge Broekpolder tussen Rijswijk en Delft en heeft 18 holes.

Geschiedenis[bewerken]

Onder het terrein van de golf, aan de kant van de Vliet, liggen de restanten van een middeleeuwse ridderhofstede, die genoemd wordt in een document uit 1466. De Vliet bestond toen nog niet, en de hofstede was door een lange oprijlaan verbonden met de weg van Den Haag naar Delft. Er zijn ook sporen gevonden van Romeinse bewoning.

De baan[bewerken]

Water naast tee 1

Toen de Rijswijkse golfbaan in 1989 geopend werd waren negen holes bespeelbaar, de andere holes waren een jaar later klaar. De baan is ontworpen door Hans Hertzberger, onder de naam van Donald Steel. Het is duidelijk een polderbaan, redelijk vlak met mooie waterpartijen. De meeste bomen werden geplant toen de baan werd aangelegd. Dat is inmiddels bijna vijfentwintig jaar geleden en de baan ontwikkelt zich mooi.

In 1995 werd door de leden een ‘bomenplantdag’ georganiseerd. Leden mochten een boom of haag sponsoren en op die dag planten; veel leden gaven gevolg aan die oproep.

In 2007 zijn weer wat veranderingen aangebracht in samenwerking met Alan Rijks. Ook in 2010 wordt nog veel veranderd. Er is meer water gekomen. Bij hole 7 zijn wat verzakkingen geweest door werkzaamheden van derden, waar nog een procedure tegen loopt. Daarna kunnen ook daar de wijzigingen volgens plan worden uitgevoerd.

Op 20 augustus 2010 is het nieuwe clubhuis officieel geopend. Het is ruimer, het restaurant en het terras zijn op de eerste verdieping hetgeen beter uitzicht op de baan geeft. De afslagplaatsen van de drivingrange zijn aan het clubhuis verbonden zodat er ook vanaf de eerste verdieping ballen kunnen worden geslagen. In oktober 2010 is men nog bezig het oude clubhuis af te breken.

De golfclub[bewerken]

De club werd in 1987 opgericht en de baan werd op 23 september 1989 door Prins Bernhard geopend. Het was één van de eerste clubs waar nieuwe leden een aandeel moesten kopen om lid te worden. Bij vertrek werden dat aandeel door de club weer ingenomen.

De 21-jarige Pim Gebuis staat in 2010 landelijk gezien op de 20ste plaats van de heren-ranglijst. Hij won het 4de Jeugd Tour toernooi op Golfclub Wouwse Plantage met een score van 70 (-2).

De Delftse Studenten Golfclub DSGC heeft op Rijswijk haar homecourse. De studenten mogen tegen een gereduceerd tarief lid worden van de Rijswijkse als zij bereid zijn als marshall de club te helpen.

De pro's[bewerken]

John Woof was de eerste headpro. Hij geeft sinds september 2010 les op de Leidschendamse Golfvereniging Leeuwenbergh. De professionals nu zijn Nick Davis, Roel Jacobs, John La Bree en Meindert Jan Boekel.

Competitie[bewerken]

Het eerste herenteam speelt sinds 2009 in de Hoofdklasse van de NGF competitie. Het eerste jeugdteam speelt in de 1e klasse van de jeugdcompetitie en was in 2009 2e van Nederland.

Open wedstrijden[bewerken]

Tweemaal werd het Ladies Open op Rijswijk gespeeld. In 1992 werd het gewonnen door Valérie Michaud. In 1993 was Corinne Dibnah (Australië) winnares.

In 1997 werd voor het eerst het Rijswijks Jeugd Open georganiseerd. Traditioneel wordt die wedstrijd op Hemelvaartsdag georganiseerd. Vroegere winnaars zijn o.a. Joost Luiten.

Harbour Golf Scheveningen[bewerken]

In Scheveningen is sinds 2011 een 9-holes golfbaan aangelegd aan de haven. Particulieren kunnen er in de weekends van 1 april tot begin oktober terecht voor een rondje 'fun' golf. Er worden desgewenst clinics gegeven worden door hoofdklassespelers van de Rijswijkse Golfclub. Er wordt gespeeld met speciale golfballen. De drivingrange is een Aqua Driving Range, waarbij ballen naar een eilandje in de haven geslagen kunnen worden. Hij is niet altijd open, afhankelijk van het weer.

Trivia[bewerken]

  • Leden van ANWB Golf krijgen korting op de greenfee.