Rimburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rimburg
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Rimburg
Details
Rimburg
Rimburg
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Landgraaf Landgraaf
Coördinaten 50° 55′ NB, 6° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,51 km²
Inwoners (2007) 700
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Rimburg is een dorpje (bestaande uit de kernen Rimburg en Broekhuizen) aan de rivier de Worm in oostelijk Zuid-Limburg. Rimburg maakt deel uit van de gemeente Landgraaf. Het vormt een onderdeel van de vroegere gemeente Ubach over Worms, die in 1982 samen met de gemeenten Nieuwenhagen en Schaesberg (samen werden ze destijds ook wel de SUN-gemeenten genoemd) in de gemeente Landgraaf opgingen.

Tot 1886 was Rimburg een zelfstandige gemeente waarvan het grondgebied reikte tot aan Brunssum.

Geschiedenis[bewerken]

Romeinse Tijd[bewerken]

In de Romeinse tijd kruiste de heerbaan Boulogne-Keulen de rivier de Worm in het huidige Rimburg. Een restant van een mijlpaal is nog te vinden aan de Broekhuizenstraat.

Heerlijkheid Rimburg[bewerken]

In de middeleeuwen werd Rimburg een heerlijkheid, die tot aan de 1778 een zelfstandige positie binnen het Heilige Roomse Rijk had. In 1778 werd Rimburg onderdeel van het Land van 's-Hertogenrade in de Oostenrijkse Nederlanden.

Franse tijd[bewerken]

In 1795 werd de heerlijkheid met schepenbank ingelijfd bij Frankrijk, evenals Ubach over Worms. Ze werden ingedeeld bij het kanton Rolduc van het nieuwe departement Beneden-Maas.

Splitsing[bewerken]

Toen de franse kantonnale indeling in 1814 werd opgeheven, werd het gebied van de voormalige heerlijkheid gesplitst. Het westelijke gedeelte, op de linkeroever van het riviertje de Worm, werd als Nederlandse gemeente Rimburg onderdeel van de nieuwe provincie Limburg. Het oostelijke gedeelte, op de rechter Wormoever, werd Pruisisch gebied, en onderdeel van de nieuwe provincie Groothertogdom Beneden-Rijn.

Nederlandse Gemeente[bewerken]

De gemeente Rimburg heeft tijdens haar bestaan dezelfde bestuursorganisatie gekend als Nieuwenhagen. De gemeente Rimburg werd opgeheven bij “Wet van den 16den December 1886, tot vereeniging der gemeenten Ubach over Worms en Rimburg”. Als ingangsdatum voor de opheffing werd aangewezen de dag waarop de raad van de nieuwe gemeente Ubach over Worms voor het eerst zou vergaderen. Die eerste vergadering vond plaats op 15 maart 1887. De laatste raadsvergadering van de gemeente Rimburg vond op 9 oktober 1886 plaats. Eénmaal werd Rimburg een zelfstandige gemeente. Dit was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rimburg lag in de frontlinie en werd als laatste stukje Zuid-Limburg bevrijd op 2 oktober 1944. Het speelde hierbij een belangrijke rol in de slag om Aken. Aan de Duitse zijde van de Worm liggen nog steeds vele bunkers die onderdeel uitmaakten van de Siegfriedlinie. Tijdens de bestorming hiervan werd het kasteel door de Duitsers zwaar verdedigd. Hierbij werd een gedeelte van het kasteel verwoest tezamen met vele kunstschatten.

De rivier de Worm vormt bij Rimburg de natuurlijke markering van de Nederlands-Duitse staatsgrens. In Duitsland heet de rivier Wurm. Aan de overkant van de Worm, op het grondgebied van de Duitse gemeente Übach-Palenberg ligt het kasteel van Rimburg, dat nog altijd in adellijke handen is. Tussen 1949 en 1963 was het het kasteel met omgeving geannexeerd door Nederland en even onderdeel van de gemeente Ubach over Worms.

Bezienswaardigheden zijn - naast het kasteel - de watertoren, de watermolen, het kerkje en enkele monumentale boerderijen. Aan de Broekhuizenstraat staat nog de voet van een Romeinse mijlpaal. Een deel van Rimburg is een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er in het dorp enkele rijksmonumenten.

Foto's[bewerken]

Kaarten[bewerken]

Zie ook[bewerken]