Riyad Farid Hijab

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Riyad Farid Hijab
Riyad Farid Hijab
Riyad Farid Hijab
Geboren 1966
Deir ez-Zor
Politieke partij Ba'ath-partij
Vlag van Syrië Minister-president
Aangetreden 6 juni 2012
Einde termijn 6 augustus 2012[1]
President Bashar al-Assad
Voorganger Adel Safar
Opvolger Wael al-Halki
Vlag van Syrië Minister van Landbouw en Agrarische Hervorming
Aangetreden 14 juli 2011
Einde termijn 23 juni 2012
President Bashar al-Assad
Voorganger Adel Safar
Opvolger Subhi Ahmad al-Abdullah
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Riyad Farid Hijab (Arabisch: الدكتور رياض فريد حجاب) (Deir ez-Zor, 1966) is een Syrisch politicus. Van 6 juni 2012 tot 6 augustus 2012 was hij minister-president van de Arabische Republiek Syrië. Op 23 juni 2012 presenteerde hij zijn kabinet, voornamelijk bestaande uit ministers uit het aan zijn kabinet voorafgaande kabinet-Safar. Eerder was hij minister van Landbouw en Agrarische Hervorming onder premier Adel Safar.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Dr. Riyad Farid Hijab werd in 1966 geboren in Deir ez-Zor, in het gelijknamige gouvernement. Van 2004 tot 2008 was hij secretaris van de Ba'ath-partij afdeling van Deir ez-Zor. Vervolgens was hij tot 2011 gouverneur van het gouvernement Quneitra en vanaf 22 februari 2011 van het gouvernement Latakia. Op 6 juni 2012 werd hij door president Bashar al-Assad aangewezen als de 65e minister-president van Syrië. Op 23 juni dat jaar presenteerde hij zijn kabinet.

Op 6 augustus maakte hij bekend dat hij was overgelopen naar Qatar en de opstandelingen in de opstand in Syrië. Hij beschuldigde zelfs president Assad van genocide. Hij vluchtte met zijn familie naar Jordanië, met de bedoeling door te reizen naar Doha in Qatar. Minister van volksgezondheid Wael al-Halki werd op 9 augustus aangewezen als zijn opvolger, nadat Oman Ghalawanji enkele dagen interim-premier was geweest. Volgens Der Spiegel zou Hijab door de geheime diensten van Frankrijk en Qatar voorafgaand aan zijn overlopen zijn omgekocht.[2]

Van 2015 tot 2017 was Hijab hoofd van de onderhandelaars namens het zwaar verdeelde verzet. Hij genoot daarbij de steun van Saudi-Arabië.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Hijab is getrouwd en heeft vier kinderen. Hij is soenniet.

Voorganger:
Adel Safar
Premier van Syrië
2012
Opvolger:
Oman Ghalawanji[3]