Naar inhoud springen

Robert Kerr (wetenschapper)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Robert Kerr
Het graf van Robert Kerr
Algemene informatie
Geboren 20 oktober 1757
Graafschap Roxburghshire, Schotland
Overleden 11 oktober 1813
Edinburgh
Nationaliteit Schotland
Beroep arts, schrijver en vertaler
Bekend van The Animal Kingdom, een bewerking van een deel van Systema naturae van Linnaeus
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Robert Kerr (Bughtridge, Graafschap Roxburghshire, Schotland, 20 oktober 1757[1]Edinburgh, 11 oktober 1813) was een Schotse arts, schrijver en vertaler van wetenschappelijke publicaties.

Kerr was de zoon van een juwelier uit Bughtridge, die in Edinburgh woonde. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Edinburgh en werd arts en chirurg aan het Foundling Hospital in die stad. Hij vertaalde diverse wetenschappelijke werken in het Engels, waaronder de Traité élémentaire de chimie van Antoine Lavoisier uit 1789.[2] In 1792 vertaalde en bewerkte hij van Systema naturae van Carl Linnaeus de delen over zoogdieren en vogels, waarbij hij zelf ook beschrijvingen en namen van niet eerder benoemde dieren toevoegde. Het verscheen in twee delen onder de titel The Animal Kingdom.[3] De geplande delen drie en vier zijn er nooit gekomen.

In 1794 kocht hij een papierfabriek in Ayton en gaf zijn werk als arts op om de fabriek te gaan beheren. Met deze onderneming verloor hij een groot deel van zijn vermogen. Uit financiële noodzaak begon hij in 1809 weer met schrijven, van onder meer minder belangrijke landbouwkundige publicaties. Zijn laatste werk is de vertaling van een werk van Georges Cuvier, Recherches sur les ossements fossiles de quadrupedes. Deze vertaling werd postuum gepubliceerd onder de titel Essays on the Theory of the Earth.

In 1788 werd hij Fellow of the Royal Society of Edinburgh.