Naar inhoud springen

Robert Koch Instituut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Robert Koch Instituut
Robert Koch Instituut
Hoofdkantoor in Berlin-Wedding
Geschiedenis
Opgericht 1891
Geschiedenis
Directeur Lothar Wieler
Hoofdkantoor Berlin-Wedding
Media
Website Officiële website

Het Robert Koch Instituut (RKI) (Duits: Robert Koch-Institut) is een Duitse federale autoriteit voor infectieziekten en niet-overdraagbare ziekten. Als openbare gezondheidsinstituut richt het zich op de gezondheid van de gehele bevolking en is het een centrale onderzoeksinstelling van de Bondsrepubliek Duitsland.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Berlin-Wedding. Het RKI is vernoemd naar de arts en microbioloog Robert Koch en rapporteert rechtstreeks aan het Bondsministerie van Volksgezondheid (BMG). De geschiedenis van het instituut gaat terug tot 1891. Sinds 2015 is Lothar Wieler president van het RKI.

Rol tijdens de Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Al voor het begin van de Tweede Wereldoorlog raakte het RKI in de ban van het nationaalsocialisme. In 1933 namen overtuigde Nazi’s de sleutelposities binnen het instituut over en kwam de rassenleer centraal te staan. Tijdens de oorlog werden, in samenwerking met IG Farben, vaccins voor de Nazi's ontwikkeld door onder meer gebruik te maken van gevangenen in concentratiekampen, zoals Buchenwald. Verreweg de meesten stierven zinloos. Historici stelden vast dat het instituut de rol tijdens het bewind van de nazi's tot ver in de jaren negentig bagatelliseerde; aanvankelijk werd iedere verantwoordelijkheid ontkend.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]