Robert Serry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robert Serry

Robert H. Serry (Calcutta, 1950) was namens het Koninkrijk der Nederlanden ambassadeur in Ierland.

Serry studeerde cum laude af in de politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna als diplomaat in Bangkok, Moskou en New York (Verenigde Naties). Hij leidde in de periode van 1986 tot 1992 de divisie Midden-Oosten op het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij samen met Max van der Stoel betrokken was bij 'stille diplomatie' tussen Israël en de Palestijnen. In het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Gemeenschappen nam hij deel aan de ontwikkelingen die leidden tot de Vredesconferentie over het Midden-Oosten van november 1991 te Madrid. Hij was de eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne en werkte tot 2005 als crisismanager bij de NAVO.

Robert Serry was kandidaat-Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006, maar zijn 48e plaats op de kandidatenlijst was te laag om gekozen te worden.

Op 29 november 2007 werd Serry aangewezen als de nieuwe Midden-Oostengezant van de Verenigde Naties. Hij zal optreden als adviseur van secretaris-generaal Ban Ki-moon en als diens persoonlijke vertegenwoordiger bij de PLO en de Palestijnse Autoriteit. Ook zit hij namens de VN in het Kwartet (EU, VS, Rusland en VN) dat over vrede in het Midden-Oosten overlegt.[1]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Standplaats Kiev: Nederlands eerste ambassadeur in Oekraïne (1997)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]