Rode loper (vloerbedekking)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een rode loper is een lange rode mat gemaakt van vloerbedekking.

De beroemde rode loper tijdens het Filmfestival van Cannes

Gebruik[bewerken]

De rode loper wordt vaak gebruikt bij officiële aangelegenheden, feesten of herdenkingen. Men denkt bij de rode loper altijd aan adel of elite, maar tegenwoordig is de rode loper verkrijgbaar voor iedereen en wordt hij ook steeds populairder voor bruiloften.

Variaties[bewerken]

Tegenwoordig zijn de rode lopers al lang niet altijd rood meer. Ze zijn nu te verkrijgen in allerlei kleuren. Ook de grootte van de lopers loopt erg uiteen. De rode loper is vaak een onderdeel van een beurs of tentoonstelling. De kleuren variëren.

Langste rode loper[bewerken]

De langste rode loper ter wereld was uitgerold door Hebo Verhuur in Haarlem ter gelegenheid van de Haarlem ShoppingNight op 16 juni 2011. De rode loper had een lengte van 5.149 meter. Alle winkelstraten in de binnenstad werden met elkaar verbonden. De rode loper diende als ultiem teken van gastvrijheid en symboliseerde de samenwerking tussen de verschillende partijen in de stad. Bovendien vormde het een fysieke verbinding tussen de diverse winkelstraten en programmaonderdelen van de ShoppingNight. De rode loper en daarmee de Haarlem ShoppingNight 2011 werd feestelijk geopend door de Haarlemse schrijfster en actrice Elle van Rijn, in samenwerking met cancandansers van Danshuis Haarlem. Een notaris zorgde samen met Hebo Verhuur voor de wettige meting. Het record is officieel opgenomen in het Guinness Book of Records.[1]