Rodelbaan (De Waarbeek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rodelbaan (de Waarbeek))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rodelbaan
Rodelbaan at Waarbeek.jpg
Algemene informatie
Locatie De Waarbeek, Vlag van Nederland
Type Stalen achtbaan
Bouwer(s) De Waarbeek
Status Geopend
Opening 1930
Eigenschappen
Baanhoogte 4 meter
Inversies 0
Ritduur 1:30 min
Rodelbaan op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

De Rodelbaan is een stalen achtbaan in het Nederlandse attractiepark De Waarbeek bij Hengelo.

Het is de grootste trekpleister van het attractiepark, voornamelijk vanwege de historische waarde ervan. De Rodelbaan werd in in 1930 geopend en is nog in gebruik, waarmee het mogelijk de oudste nog werkende stalen achtbaan ter wereld is.[1] Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft de attractie niets met rodelen te maken, behalve dat het idee van de latere rodelbaan hierop is gebaseerd, milde afdalingen en snelheid afhankelijk van het gewicht.

Uitvoering van de achtbaan[bewerken]

Techniek[bewerken]

De achtbaan werd door De Waarbeek zelf gebouwd, uit onderdelen geleverd door het Japanse bedrijf ACA.[2] De karren bieden plaats aan vier personen, al wordt het met slecht weer nog weleens verboden om een kar met meer dan twee personen te gebruiken. Vanwege het gevaar van doorschuiven wordt de attractie bij zware regen zelfs gesloten. Dit heeft te maken met het "skidbrake" remsysteem van de attractie, dat vrijwel bij geen enkele andere achtbaan gebruikt wordt. Dit remsysteem zit niet in de karren maar in het eindstation. Daar drukken remstaven zich tegen een plaat aan de onderkant van het karretje en duwen dat omhoog. De rest van de techniek is ook ongebruikelijk voor achtbanen, zoals de in doorsnee trechtervormige wielen die aan de binnenkant een grotere diameter en flenzen hebben, een systeem dat door de spoorwegen wel gebruikt wordt. Vanwege de beperkte snelheid is het ondanks de open zijden van de karren niet nodig om vast te zitten in beugels, en kan men zelfs staan tijdens de rit. Inmiddels zijn de zijkanten voorzien van beugels en kan men niet meer staan tijdens de rit.

Uiterlijk[bewerken]

De achtbaan is een onregelmatige vijfhoek die onder de entreebrug door gaat en om gebouwen heen loopt. De vijf afdalingen hebben een hoogteverschil van exact vier meter. De baan zelf had door de jaren heen verschillende kleuren. Op elke wagen is op de voorkant in gele letters de tekst: "Rekreatiepark De Waarbeek Hengelo" te lezen.[2]

Technische gegevens[bewerken]

  • Maximale hoogte: 4 meter
  • Wagens: Losse karren (geen treinen) voor maximaal vier personen. De inzittenden zitten twee aan twee. De wagens hebben (anno 2012) beugels die bestaan uit een metalen buis op een vaste hoogte.
  • Aantal afdalingen: vijf.
  • Duur: ongeveer anderhalve minuut.

Bronnen[bewerken]