Rody Rijnders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Roderick Rijnders)
Rody Rijnders
v.l.n.r. Rijnders, Suselbeek en Van Nes (1967)
Persoonlijke informatie
Volledige naam Roderick Falesca Renée Trygvae Rijnders
Geboortedatum 1 maart 1941
Geboorteplaats Batavia
Overlijdensdatum 15 januari 2018
Lengte 1,72 m
Gewicht 54 kg
Olympische Spelen 1968
Portaal  Portaalicoon   Sport

Roderick Falesca Renée Trygvae (Rody) Rijnders (Batavia,[1] 1 maart 194115 januari 2018) was een Nederlandse roeier (stuurman). Hij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen en won bij die gelegenheid één medaille.

Zijn eerste internationale optreden was in 1965 op de Europese Kampioenschappen in Duisburg, waar hij een bronzen medaille behaalde in de Twee met Stuurman. Bij zijn olympische optreden in 1968, bij de Spelen in Mexico-Stad, won Rijnders de zilveren medaille in de Twee met Stuurman door in de finale een tijd van 8.06,80 neer te zetten. Hij deed dat aan de zijde van Herman Suselbeek en Hadriaan van Nes.

Toen tijdens de EK 1967 in Mâcon het roeiersterrein onaangekondigd werd vereerd met een bezoek van Miss Frankrijk 1967 (Jeanne Beck), maakte Rody zich onvergetelijk. Min of meer daartoe aangezet door zijn roeiers, die het bezoek van deze dame te veel vonden afleiden van de hoofdzaak, gooide Rody haar het water in. Het incident werd verergerd door een rel van een ploeggenoot met een official, die hem van de ‘Bobo’-tribune stuurde. Het kwam de ploeg aanvankelijk op een schorsing te staan die later weer werd opgeheven. Maar het incident gaf FISA president Thomas Keller reden er voortaan voor te zorgen dat het botenterrein tijdens internationale kampioenschappen niet meer toegankelijk was voor personen die daar niets te maken hadden. Tevens is toen de speciale deelnemerstribune geïntroduceerd. Regels die tot op de dag van vandaag worden gehandhaafd.

In zijn actieve tijd was hij aangesloten bij studentenroeivereniging D.S.R.V. Laga in Delft. Hij werd daar benoemd tot Lid van Verdienste wat niet veel leden worden. Hij overleed in 2018 op 76-jarige leeftijd.[2]

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

Roeien (twee met stuurman)[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1965: Brons EK Duisburg
  • 1968: Zilver OS Mexico - 8.06,80