Roemeense presidentsverkiezingen 2014

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op 2 en 16 november 2014 werden presidentsverkiezingen in Roemenië gehouden. 14 kandidaten deden mee aan de eerste ronde. Geen van hen haalde meer dan 50% van de stemmen. Hierdoor was een tweede ronde noodzakelijk. Deelnemers aan de tweede ronde waren Klaus Johannis (30% in de eerste ronde) en de huidige premier Victor Ponta (43% in de eerste ronde).[1] Victor Ponta was al voor de verkiezingen de gedoodverfde favoriet.

In de tweede ronde op 16 november 2014 won Klaus Johannis met bijna 10 procent verschil verrassend van de huidige premier Victor Ponta.[2] Ponta feliciteerde zijn tegenstander, maar gaf aan dat hij niet zou aftreden als premier.[3] Toen Ponta een jaar later als gevolg van grootschalige protesten na een brand in een nachtclub moest aftreden lukte het Johannis om een hem goed gezinde regering onder leiding van Dacian Ciolos door het parlement te laten installeren.

Problemen voor stemmers in het buitenland drukten een stempel op deze verkiezingen. De 3 miljoen Roemenen in het buitenland vormen een belangrijk deel (6-7%) van het totaal aantal kiezers. In beide rondes stonden lange rijen Roemenen urenlang voor ambassades in onder andere München, Turijn en Madrid. 30% van hen had hierdoor in de tweede ronde nog niet gestemd toen de stembussen sloten.[4][5]

Op 22 december 2014 eindigde de termijn van president Traian Băsescu en werd Johannis officieel benoemd tot president.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Artikel 83 van de Roemeense grondwet stelt dat een president wordt verkozen voor een termijn van vijf jaar vanaf het moment dat hij of zij de eed aflegt. Ook mag een president niet meer dan twee termijnen volbrengen. De huidige president Traian Băsescu werd voor zijn tweede termijn geïnaugureerd in 2009. Hij was al sinds 2004 president en was in die tijd tweemaal enige tijd op non-actief gezet nadat er een afzettingsprocedure was ingezet, welke beide mislukten.

Procedure[bewerken | brontekst bewerken]

  • 5 september: Hoge Raad kondigt de samenstelling aan van het Centraal Verkiezings Orgaan (Roemeens: Biroul Electoral Central - BEC). Rechter Veronica Năstasie is aangesteld als voorzitter van de BEC.
  • 23 september: laatste dag waarop men zich kandidaat kan stellen
  • 3 oktober - 1 november: verkiezingscampagne
  • 2 november: 1e kiesronde
  • 7 - 15 november: verkiezingscampagne
  • 16 november: 2e ronde indien in de eerste ronde er geen kandidaat is die 50%+1 van de stemmen weet te behalen tijdens de eerste ronde

Kandidaten[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 september 2014 hadden veertien kandidaten zich officieel geregistreerd nadat ze het minimum van 200.000 handtekeningen hadden opgehaald.

Kandidaat Uitslag

ronde 1

Uitslag

ronde 2

Alliantie Partij
Victor Ponta 40,44% 45,49% PSD–UNPR–PC Alliantie Sociaaldemocratische Partij
Nationale Unie voor de vooruitgang van Roemenië
Conservatieve Partij
Klaus Johannis 30,37% 54,50% Christelijk Liberale Alliantie PNL
PDL
Burger Kracht
Monica Macovei 4,44% onafhankelijk
Călin Popescu-Tăriceanu 5,36% onafhankelijk1
Elena Udrea 5,20% PMP–PNȚCD Alliantie Volksbewegingspartij
Nationale Boerenpartij - Christendemocratisch
Dan Diaconescu 4,03% Volkspartij - Dan Diaconescu
Hunor Kelemen 3,47% Democratische Unie van Hongaren in Roemenië
Teodor Meleșcanu 1,09% onafhankelijk (of namens de Sociale Rechtvaardigheids Partij[6])
Gheorghe Funar 0,47% onafhankelijk2
Zsolt Szilágyi 0,56% Hongaarse Volkspartij van Transsylvanië
Mirel Mircea Amariței 0,08% PRODEMO Partij
William Brînză 0,45 Roemeense Ecologische Partij
Constantin Rotaru 0,36% Socialistische Alliantie Partij
Corneliu Vadim Tudor 3,68% Groot-Roemeniëpartij

1De Hervormde Liberale Partij waarvan Tăriceanu voorzitter is, kon niet op tijd als partij worden geregistreerd, dus besloot hij zich als onafhankelijk kandidaat te stellen. 2Tussen Corneliu Vadim Tudor en Gheorghe Funar heerst een dispuut over wie de rechtmatige leider van de Groot-Roemeniëpartij. Aangezien Corneliu Vadim Tudor op dit moment geregistreerd staat als officiële leider in het Register van Politieke Partijen bij het Tribunaal van Boekarest, doet Gheorghe Funar mee als onafhankelijke kandidaat.

Resultaten per district[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste ronde[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaat eerste ronde per district

Tweede ronde[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaat tweede ronde per district