Rokia Traoré

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rokia Traoré (2013)

Rokia Traoré (24 januari 1974) is een Malinese zangeres, tekstschrijfster en gitariste.

Traoré is geboren in Mali als lid van de Bambara bevolkingsgroep. Haar vader was diplomaat, met als gevolg dat ze gedurende haar jeugd veel heeft gereisd, onder andere naar Algerije, Saoedi-Arabië, Frankrijk en België. Hierdoor werd ze blootgesteld aan een grote verscheidenheid van invloeden.

De Bambara hebben een traditie van griots, die muzikale optredens verzorgen tijdens huwelijken, ofschoon leden van de adel, zoals Traoré, worden ontmoedigd om als musicus op te treden.

Toen haar vader in Brussel was gestationeerd, doorliep Traoré het lyceum in Mali. In die tijd begon ze in het openbaar op te treden. In 1997, verbond ze zich met de Malinese musicus Ali Farka Touré, waarmee ze zich profileerde.

Haar eerste album Mouneissa (Label Bleu) werd uitgebracht in 1998 en werd toegejuicht voor zijn frisse insteek en voor de ongekende combinaties van de verschillende Malinese muziektradities, zoals het gebruik van de ngoni en de balafoon. Er werden in Europa meer dan 40.000 albums verkocht.

In 2000 werd haar tweede album Wanita uitgebracht. Traoré schreef en arrangeerde het gehele album. Het album werd wijd toegejuicht en de New York Times nomineerde het als een van zijn albums van het jaar.

Haar derde album Bowmboï werd in 2003 uitgebracht. Het album werd de winnaar van de prestigieuze BBC 3 World Music Award. Traoré is in het verleden overigens al drie keer genomineerd voor deze prijs.

In 2004 speelde zij op WOMAD en voltooide ze haar eerste concerttour door Noord-Amerika.

In 2008 verscheen haar vierde album Tchamantche dat meer 'Westers' georiënteerd is. Het album is geproduceerd door Phill Brown die eerder werkte met Robert Palmer, Robert Plant en Bob Marley.

Traoré's vijfde album Beautiful Africa verscheen in april 2013 op het Nonesuch-label.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Tchamantche 2008 21-06-2008 76 2
Beautiful Africa 2013 20-04-2013 86 1*

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]