Rolvormen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rolvormproces
1 Vlakke plaat. 2 Bewegingsrichtingplaat. 3 Gestanste uitsparingen. 4 Geleidingsrollen. 5 Eindprofiel.

Rolvormen is het in een continu proces vervaardigen van een profiel uit een rol bandmateriaal.

Kenmerk[bewerken]

Een kenmerk van het rolvormproces is dat er binnen relatief korte tijd grote series, met een gelijkblijvende dwarsdoorsnede, mee gemaakt kunnen worden. Het rolvormproces kan voor uiteenlopende metaalsoorten worden toegepast. Tijdens het rolvormen kunnen gelijktijdige bewerkingen zoals doordrukken, snijden, decoreren en perforeren plaatsvinden.

Proces[bewerken]

Een vlakke plaat (1) wordt door, meerdere na elkaar geplaatste, geleidingsrollen (4) in een profielvorm (5) gedrukt. De opstelling van de geleidingsrollen bepaalt de uiteindelijke profielvorm. Omdat de vervorming per rol beperkt is, zijn er meerdere geleidingsrollen nodig die stap voor stap de plaat in de gewenste vorm drukken. Het aantal stappen is mede afhankelijk van de dikte van het materiaal. Ook is het mogelijk om tijdens of voor het rolvormen, met het stansproces, gaten (3) aan het rolvormprofiel toe te voegen.

Toepassingen[bewerken]

Het rolvormproces is een zeer goedkoop productieproces. Het opbouwen van de rollen is een tijdrovend en daardoor duur proces. Hierdoor is het rolvormproces alleen lonend bij grote aantallen ( 1 a 10 km).

Externe link[bewerken]