Rootscompressor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Rootscompressor
Diagram:
1 lob 1
2. pomphuis
3. lob 2
a. inlaat
b. pompkamer
c. uitlaat
Een Roots-type supercharger in een auto
Roots-blower in de beroemde "Blower-Bentleys"

Een Rootscompressor of Rootsblower is een lobbenpomp voor gassen, gemaakt door het bedrijf Roots, oorspronkelijk van de broers Philander en Francis Marion Roots uit Connersville, USA, die hierop in 1860 een eerste patent kregen.

Dit type compressor vindt vooral zijn toepassing in de industrie en automobielen wanneer een lage overdruk (ca. 1 bar overdruk) nodig is.

Twee lobben en drie lobben[bewerken | brontekst bewerken]

De vroegere Rootscompressoren hadden twee lobben, de nieuwe generatie is drielobbig. Het voordeel van de drielobs is minder geluidssproductie. Drielobs zijn wel duurder in aanschaf.

Automobiel[bewerken | brontekst bewerken]

Een Roots type supercharger of Rootsblower vindt zijn toepassing in auto's en vrachtwagens in alternatief van een turbolader. Een supercharger of roots compressor werkt bij lagere toerentallen beter dan een turbolader, omdat deze via aandrijfriemen wordt aangedreven door de motor zelf en direct veel kracht en koppel levert. Dit heeft als nadeel dat de compressor energie onttrekt aan de motor die anders voor de aandrijving gebruikt had kunnen worden, maar dit weegt echter niet op tegen de grote vermogenswinst die er vervolgens mee wordt behaald, alsof de motor een 1,5 tot 2 keer zo grote cilinderinhoud heeft.

Superchargers worden dan ook veel gebruikt in Hot Rods, die vanuit stilstand snel accelereren. Volkswagen heeft enige tijd auto's uitgebracht met een "G-lader", ook Mercedes-Benz levert "Kompressor"-uitvoeringen van sommige modellen. Een Roots compressor is minder economisch dan een turbocompressor.

Industrie[bewerken | brontekst bewerken]

Een lobbenpomp (in de vorm van een Roots compressor of Rootsblower) vindt zijn toepassing in de industrie wanneer een groot debiet en een lage overdruk (ca. 1 bar overdruk) nodig zijn. De voornaamste toepassingen zijn:

  • Waterzuivering: om bacteriën hun werk te laten doen of om opgelost ijzer te laten oxideren moet het ruwe water voldoende opgelost zuurstof bevatten. Dit gebeurt in beluchtingstorens die niet hoger dan 10 meter zodat men met 1 bar overdruk toekomt.
  • Pneumatisch transport: bij pneumatisch transport heeft men enorme debieten lucht nodig en weinig druk.
  • Centrale stofafzuiging: zoals een pneumatisch transport.
  • Vacuümbooster: als 1e trap in combinatie met vacuümpomp
  • Drukbooster: geschikt tot een overdruk van 6,9 bar
  • Voedingsmiddelenindustrie

Onderdruk[bewerken | brontekst bewerken]

Een Roots compressor vindt zijn toepassing als vacuümbooster, als 1e trap in combinatie met een klassieke vacuümpomp. Vacuümpompen worden gebruikt in het ruwvacuümsegment. Tussen de 80 mbar en 0,01 mbar zijn de pompen energietechnisch zeer goed. Een laag energieverbruik gecombineerd met een hoge opbrengst. Om dit te bekomen worden de pompen in serie geplaatst met een andere pomp, de zogenaamde backing pump. Vaak wordt hiervoor een oliegesmeerde schottenpomp of een vloeistofring vacuümpomp gebruikt. Rootsblowers kunnen worden gebruikt in VPI installaties. Hiermee is een absolute druk tot 0,5 mbar te halen, mits de capaciteit van de pomp juist gekozen wordt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]