Rope skipping

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rope skipping is een omstreeks 1960 ontwikkelde sport die haar oorsprong heeft in het eeuwenoude touwtjespringen. Rope skipping is een sport die zowel individueel als in teamverband beoefend kan worden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Touwtjespringen is al duizenden jaren oud. De eerste vormen van wat wij nu rope skipping zouden noemen, kwamen al voor in het oude Griekenland, waarbij men over een houten roede of stick moest springen. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw begonnen sommige atleten het touwtjespringen als conditietraining te gebruiken. Omstreeks 1960 werden de oefeningen uitgebreid door een aantal trainers en sportmensen, onder wie Frank Prentup, Paul Smith en Richard Cendali. De huidige vorm van rope skipping werd ontwikkeld door Cendali in Boulder, Colorado. In 1983 stichtte Cendali de International Rope Skipping Organization (IRSO). In 1993 werd de European Rope Skipping Organisation (ERSO) gesticht. België is in Europa een belangrijk land voor deze sport.

Vormen[bewerken | brontekst bewerken]

Rope skipping is de verzameling van een reeks verschillende vormen van touwspringen. In essentie is elke bewegingsvorm op basis van een springtouw een vorm van rope skipping.

De sport kent twee onderdelen: speed en freestyle. Bij het onderdeel speed komt het aan op pure snelheid en uithoudingsvermogen, waarbij stilstaand moet worden gelopen. Bij speed wordt alleen de rechtervoet geteld. Bij de freestyle (bestaande uit single rope en double dutch) moeten alle aspecten van het rope skipping zo creatief mogelijk, met ondersteuning van muziek, in een vrije oefening samengevoegd worden. In teamverband bestaat een team uit maximaal vijf personen, in een demoteam daarentegen kunnen er wel 16 in een team.

Een aantal bijzondere vormen zijn:

 • Single Rope: alleen springen in één touw van normale grootte.
 • Double Dutch: bij Double Dutch zijn er twee draaiers die twee touwen alternerend ronddraaien. In de touwen bevinden zich één of meer springers.
 • Chinese Wheel: Bij Chinese Wheel zijn er minstens twee personen die elkaars single-rope-touw vasthouden. Je draait dus niet voor jezelf, maar wel voor de persoon of personen naast je. Indien je aan het uiteinde staat van de reeks personen, dan draai je voor jezelf en voor de persoon naast je. De term wordt aangepast naargelang het aantal springers. Met twee springers heet het Chinese Two-Wheel, met drie springers Chinese Three-Wheel, etc.
 • 2 people 1 rope: Bij 2 people 1 rope zijn er twee personen die in één touw springen. Dit kunnen ze doen door samen te draaien of door één persoon te laten draaien en de andere te laten springen.
 • Traveller: verschillende springers staan op een lijn zonder touw. Eén springer met touw zal al springend langs hen komen. Op het moment dat de persoon met touw je passeert, zal hij je meenemen in zijn touw en moet je dus ook springen.
 • Long Rope: Long Rope is de verzamelnaam voor het springen in extra lange touwen. Deze touwen kunnen op verschillende manieren gedraaid worden. Long Rope wordt meestal uitgevoerd met meerdere touwen in demonstraties. Men vormt figuren en men draait de touwen onder en over elkaar in diverse formaties. De basisvorm voor Long Rope bestaat uit twee draaiers die een extra lang touw draaien. Hierin kunnen dan één of meerdere skippers inspringen. Er zijn verschillende formaties in Long Rope:
  • Rainbow of regenboog : Men start met het draaien van één zeer lang touw. Twee andere skippers hebben een iets minder lang touw vast, springen in het zeer lange touw en draaien het iets minder lange touw in dezelfde richting als het zeer lange touw.
  • Het kruis : Twee lange touwen worden in een kruis gedraaid. Alle draaiers dienen in dezelfde richting te draaien. Men heeft nu verschillende mogelijkheden:
   • Eén springer springt in het midden van het kruis met of zonder single-rope-touw
   • Vier springers springen in het stuk touw tussen de draaiers en het kruis zelf
   • Twee bovenstaande mogelijkheden kunnen gecombineerd worden

Rope skipping in België[bewerken | brontekst bewerken]

Rope skipping wordt competitief beoefenend. In België zijn er drie verschillende typen competities, namelijk: individueel, team en demo. Er is ook nog het double-dutchkampioenschap en een speedcontest (snelheidswedstrijd).

Federaties[bewerken | brontekst bewerken]

Wereld: Fédération Internationale de Saut à la Corde (FISAC)
Europa: European Rope Skipping Organisation (ERSO)
België: Gymnastiekfederatie Vlaanderen (Gymfed)
Nederland: Nederlandse Rope Skipping Organisatie (NRSO)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]