Rosmeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rosmeer
Deelgemeente in België Vlag van België
Rosmeer
Rosmeer
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Bilzen Bilzen
Coördinaten 50° 51′ NB, 5° 35′ OL
Overig
Postcode 3740
Netnummer 012
Detailkaart
Rosmeer
Rosmeer
Locatie in Limburg (België)
Portaal  Portaalicoon   België

Rosmeer is een plaats en voormalige Belgische gemeente in het zuiden (Haspengouw) van de provincie Limburg (arrondissement Tongeren). Rosmeer telde in 1930 744 inwoners. In 2006 waren dit er 811.

Etymologie[bewerken]

Rosmeer werd in 1148 voor het eerst vermeld als Rosmere. Dit zou een samenstelling zijn van het Germaanse rausa (riet) en mari (plas). Ook de Keltische godheid Rosmerta wordt wel als naamgeefster genoemd. Beweerd wordt dat de zeer oude devotie voor de Heilige Bertilia een voortzetting is van de devotie tot Rosmerta.

Geschiedenis[bewerken]

Rosmeer is een belangrijke vindplaats van de Bandkeramische cultuur. Van 1952-1966 werden bandkeramische nederzettingen opgegraven op Vlijtingenbeg, Staberg en Op de Bos. Het betrof plattegronden van dertien grote woonboerderijen en andere gebouwen, vuurstenen gereedschappen, aardewerk en een grafveld, dat onder meer een rijk vrouwengraf en het graf van een zwaar bewapend man omvatte. Daarnaast werden sporen uit de ijzertijd gevonden, en ook de fundamenten en de kelder van een Romeinse villa. Voorts werd een reeds afgegraven tumulus gelokaliseerd. Dan werd een Merovingisch grafveld uit de 7e eeuw blootgelegd, waarin wapens en sieraden werden aangetroffen, maar ook een gouden schijf met een kruis, wat als het vroegste Christelijke sieraad in Haspengouw wordt beschouwd.

Rosmeer was een Loons leen, dat in 1366 overging naar het Prinsbisdom Luik. Pas eind 18e eeuw werd de heerlijkheid uitgegeven, en wel aan de familie Grady de Croenendael (1771 en 1783).

Grote delen van Rosmeer waren in handen van het Sint-Servaaskapittel te Maastricht, het Onze-Lieve-Vrouwekapittel te Maastricht en de Abdij van Hocht.

De Sint-Pietersparochie van Rosmeer is een zeer oude parochie, die waarschijnlijk gesticht door de graven van Loon. Het patronaatsrecht was in handen van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel en het tiendrecht werd gedeeld door het Sint-Jacobskapittel te Luik en de familie Van Gellick. Vanaf 1140 kwam het in handen van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel.

In 1408 werd Maastricht belegerddoor inwoners van Luik die tegenstander waren van prins-bisschop Jan van Beieren. Van 1648 tot 1654 waren het de Lotharingers die de streek onveilig maakten. In 1673 werd Maastricht belegerd door de troepen van Lodewijk XIV van Frankrijk, waarbij ook Rosmeer geplunderd werd. Ook de Slag bij Lafelt in 1747 leidde tot plunderingen door Franse troepen.

Rosmeer werd in 1970 geannexeerd door de gemeente Mopertingen, die op haar beurt in 1977 samengevoegd werd met de stad Bilzen.

De Sint-Pieterskerk

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Rosmeer is een klein dorp, gelegen op de grens van Vochtig- en Droog-Haspengouw op een hoogte van 87 tot 128 meter. Het hoogste punt is de Bosberg, waar zich ook de watertoren bevindt. Hier ontspringt, op het gemeentelijk natuurgebied Het Broek, de Wijerkensbeek (ook: Wijerkenszouw), welke in oostelijke richting via Hees naar hetAlbertkanaal stroomt.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Kleine-Spouwen, Martenslinde, Waltwilder, Mopertingen, Hees, Vlijtingen

Externe link[bewerken]