Rouge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Doosje met verschillende kleuren rouge

Rouge of blusher is een roodachtig poeder dat hoofdzakelijk door vrouwen op de jukbeenderen wordt aanbracht om zich mooier te doen lijken. Het woord komt uit het Frans, waar rouge rood betekent. Door het rood maken van de wangen zou men er jeugdiger en gezonder uitzien. Na een inspanning zal iemand immers een blosje op de wangen hebben. Door het aanbrengen van rouge wordt gesuggereerd dat zo een blos er in werkelijkheid is. Maar de blos kan hierdoor ook - onbewust voor de gebruiksters - seksuele opwinding suggereren, en de vrouw op die manier aantrekkelijker maken voor mannen.

Rouge bestaat uit talkpoeder dat met een rode kleurstof is vermengd. Rouge wordt verkocht in vele verschillende tinten, van goud, via bruinachtig tot felrood. Sommige vrouwen zullen de kleur rouge afstemmen op die van de lippenstift of passend bij de huidskleur. De rouge kan ook gebruikt worden om de indruk van de vorm van het gezicht te veranderen. Een donkere rouge werkt dan als een schaduwpartij.

Rouge zit in platte doosjes en wordt aangebracht met een zachte kwast. Er bestaan ook rouge versies die als make-up in een vettiger substantie zijn opgenomen, en die moeten worden ingewreven.