Naar inhoud springen

Ruinart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fles Ruinart

Ruinart is een champagnehuis uit Reims dat werd opgericht op 1 september 1729.

De oorsprong van dit champagnemerk ligt bij de Benedictijn Dom Thierry Ruinart, vertrouweling van de uitvinder van de sprankelende champagne Dom Pérignon, en diens neef Nicolas Ruinart. De beide geestelijken leefden in de abdij van Hautvillers waar het proces voor de fabricage van sprankelende champagne werd ontdekt. Het champagnehuis Ruinart werd in 1729 gesticht en is daarmee het oudste nog bestaande champagnehuis.[1]

Het bedrijf werd tot na de Tweede Wereldoorlog door een lid van de familie Ruinart geleid. In 1949 werd Bertrand Mure directeur. Om het bedrijf beter te kunnen financieren ging hij een overeenkomst aan met baron Phillipe de Rothschild. De eigenaar van Château Mouton-Rothschild bij Bordeaux verwierf de helft van de aandelen van Ruinart. De leiding bleef in handen van Bertrand Mure.

In de jaren 1949-1963 verviervoudigde de omzet, maar de kapitaalbehoefte van Ruinart was groter dan het bedrag dat de baron wenste te investeren. Hij gaf de prioriteit aan zijn bezit bij Bordeaux en wenste zijn champagnebelangen te verkopen.

In 1963 verwierf Moët & Chandon tachtig procent van de aandelen. Bertrand Mure werd in 1973, na volledige samenvoeging van de bedrijven, directeur van de groep Moët-Mercier-Ruinart.

Tegenwoordig bezit de holding LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), een groot bedrijf dat in luxe producten is gespecialiseerd, ook dit eerste en dus oudste champagnehuis. De LVMH-holding bezit nog een ander aantal champagne-ondernemingen, namelijk Veuve Clicquot en Mercier. Vanwege het bezit van deze grote en beroemde champagnehuizen, verdient de holding aan elke vierde fles champagne die verkocht wordt.

De champagnes van Ruinart

[bewerken | brontekst bewerken]

Het "gamma" van het huis omvat de volgende cuvées.[2]

De chardonnaydruif die Ruinart kenmerkt

Ieder champagnehuis heeft een eigen stijl. Bij Ruinart is dat die van een "Maison chardonnay". Dat is bijzonder want Ruinart is in Reims gevestigd waar de nadruk op de verwerking van pinot noir van de Montagne de Reims ligt. Ruinart is een champagne met een groot aandeel chardonnay zoals dat bij de huizen in Épernay gebruikelijk is. Deze champagnehuizen kopen of oogsten de druiven van de Côte des Blancs bij Épernay.

De vijf cuvées bevatten een oplopend gehalte chardonnay:

  • R de Ruinart Brut bevat 45 tot 50% chardonnay.
  • Ruinart Blanc de Blancs is uitsluitend uit chardonnay geassembleerd (de Franse naam betekent "wit uit wit" en verwijst naar een witte sprankelende wijn uit witte druiven met helder most) en werd ongeveer drie jaar gelagerd.
  • R de Ruinart Brut Millésime bevat meer dan 50% chardonnay en is gemaakt van druiven uit één bepaald jaar.
  • Dom Ruinart, de kostbare "Cuvée de prestige" van het huis, is uitsluitend uit chardonnay geassembleerd. Het is een "blanc de blancs".

De twee roséchampagnes van Ruinart worden, om de kleur, gedeeltelijk uit de blauwe druiven van de rassen pinot noir en pinot meunier geassembleerd.

  • R de Ruinart Brut Rosé bevat meer dan 50% chardonnay.
  • R de Ruinart Brut Rosé Millésime. Deze roséchampagne bevat meer dan 50% chardonnay en is gemaakt van druiven uit één bepaald jaar.

Het Huis Ruinart beschikt over 7 hectare wijngaarden bij Sillery, aan de voet van la Grande Montagne en nog 7 hectare elders in het gebied vanwaaruit men de druiven voor de champagnes mag oogsten.

In het verleden werd van de druiven in de Clos d'Adélaide d'Estrees, een wijngaard bij Sillery een bijzondere champagne, de Ruinart Clos de la Maréchale gemaakt.

De flessen van Ruinart worden lange tijd in de grote en stille steengroeven in de kalksteen onder Reims gelagerd. In deze crayères heerst in de zomer en de winter een constante temperatuur. De groeven waarin honderdduizenden flessen rijpen zijn een officieel monument historique. Een fles R de Ruinart Brut moet daar ten minste drie jaar liggen, de Dom Ruinart moet 9 of 10 jaar rijpen.