Mercier (champagne)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Champagnehuis Mercier

Mercier is een bekend champagnehuis, gevestigd in Épernay. Het champagnehuis werd opgericht in 1858. De champagne wordt in Frankrijk veel in supermarkten verkocht maar is van goede kwaliteit.[1]

Mercier is een populaire champagne en de in 1858 door Eugène Mercier gestichte firma heeft altijd reclame gemaakt die de grote massa tot het drinken van champagne moest verleiden. In 1889 presenteerde Mercier op de Wereldtentoonstelling in Parijs een vat dat 210 000 flessen champagne kon bevatten. In 1900 mochten duizenden bezoekers aan de Wereldtentoonstelling, met een glas champagne in de hand, in een grote ballon boven Parijs zweven. In het Espace Mercier in Épernay kan men het reuzenvat bezichtigen en met een elektrisch treintje door een deel van de 18 strekkende kilometer grote en in de kalkrotsen uitgehouwen kelders rijden.

Mercier bezit 225 hectare wijngaarden in 20 crus, maar koopt om de eigen productie van druiven aan te vullen ook de oogst van contractboeren. Een deel van de druiven komt uit de minder hoog aangeslagen departementen Aisne en Aube op grote afstand van Épernay. Zo kan de wijn goedkoper worden geproduceerd dan die van andere champagnehuizen. De champagnes van Mercier kosten de helft of minder dan die van de grote champagnehuizen als Taittanger en Moët &Chandon.

De Mercier Brut bevat 20% chardonnay en relatief veel pinot meunier, en dat laatste maakt dat de champagne niet optimaal rijpt. Deze champagne wordt jong verkocht en moet snel worden gedronken.
De Mercier Brut Millésimé bevat 50% chardonay, vooral uit de Montagne de Reims. De gebruikte druiven zijn uit één oogstjaar afkomstig.
De Mercier Brut Rosé, een roséchampagne, bestaat voor 60% uit pinot noir en 40% pinot meunier.
De Mercier Cuvée Boulle d'Or is de cuvée de prestige van Mercier. Vroeger werd deze champagne onder de naam Réserve de lÉmpereur verkocht. In deze champagne, die slechts mondjesmaat wordt geproduceerd, is 60% chardonnay verwerkt. De fles draagt geen jaartal.

De pinot meunier levert een levendige, frisse en florale champagne op. De stok is winterhard en de druif is al vroeg in de herfst rijp, dat vergroot de kans op een goede oogst in de noordelijk gelegen Champagne. Dat de wijn van de pinot meunier minder goed rijpt is voor een huis als Mercier geen probleem, men geeft de voorkeur aan een toegankelijke, frisse en betaalbare champagne.[2]

Mercier verkoop 7 miljoen flessen champagne per jaar.

Holding Louis Vuitton Moët Hennessy[bewerken | brontekst bewerken]

Het champagnehuis Mercier is onderdeel van de holding LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Deze holding bezit meerdere champagnehuizen, namelijk Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Canard-Duchêne, Ruinart en Henriot.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gert Crum, Champagne, 1999, ISBN, 9789066117167