Louis Vuitton Moët Hennessy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Louis Vuitton Moët Hennessy
Louis Vuitton Moët Hennessy
Beurs Euronext: LVMH
Oprichting 1987
Sleutelfiguren Bernard Arnault, bestuursvoorzitter
Hoofdkantoor Avenue Montaigne, Parijs
Producten wijnen, sterkedranken, modeproducten, juwelen, horloges, lederwaren, parfumerie, cosmetica, motorjachten
Omzet € 17,053 miljard (2009)
Winst € 1,973 miljard (2009)
Website LVMH
Portaal  Portaalicoon   Economie

Louis Vuitton Moët Hennessy of Moët Hennessy Louis Vuitton (intern) (LVMH) is het grootste conglomeraat ter wereld van luxeproducten. Het Franse bedrijf is gevestigd in Parijs en beursgenoteerd aan Euronext Paris, waar het onderdeel uitmaakt van de CAC 40 index. Het bedrijf is voor een overgrote meerderheid in handen van de Groupe Christian Dior. De groep heeft wereldwijd meer dan 77.000 mensen in dienst en 2400 winkels over heel de wereld.

LVMH werd oorspronkelijk gevormd door de fusie van de champagneproducent Moët et Chandon en cognacproducent Hennessy, dat het bedrijf Moët Hennessy vormde. In 1987 fuseerde het concern weer, maar dit keer met de modefabrikant Louis Vuitton, dat volgens velen tot een nogal vreemde combinatie zou zorgen. Het bedrijf is momenteel georganiseerd in vijf divisies: Wijnen & Sterke Dranken, Mode & Lederwaren, Parfum & Cosmetica, Horloges & Juwelen en Distributie.

Het oudste merk van de LVMH-merken is de wijnproducent Château d'Yquem, waarvan de oorsprong tot 1593 dateert. Moët et Chandon dateert terug tot 1743, Veuve Clicquot Ponsardin tot 1772, Hennessy tot 1765 en Johan-Joseph Krug richtte zijn merken op in 1843. Het Huis van Louis Vuitton is opgericht in 1854.

Merken en bedrijven[bewerken]

Wijnen en sterkedranken[bewerken]

Horloges en sieraden[bewerken]

Mode en lederwaren[bewerken]

Winkels en warenhuizen[bewerken]

Parfums en cosmetica[bewerken]

Motorjachten[bewerken]

Trivia[bewerken]

Op 23 maart 2010 heeft het Europees Hof van Justitie uitspraak gedaan naar aanleiding van een prejudiciële vraag in een geding van de luxegroep LVMH tegen Google. LVMH ijverde ervoor dat niet-merkhouders de termen Louis Vuitton, Vuitton, en dergelijke niet meer zouden kunnen invoeren in het Google AdWords programma. Het Europees Hof heeft de argumentatie van LVMH verworpen.[1][2] Dit is een belangrijke uitspraak voor het merkenrecht, omdat het de aansprakelijkheid van objectieve online tussenpersonen nader omschrijft. LVMH heeft op haar website intussen officieel gereageerd op de beslissing.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. AdWords vormen geen inbreuk op merkenrecht - Europees Hof stelt LVMH in het ongelijk
  2. LJN BL9252