De Beers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Beers
Logo
Oprichting 1888 door Cecil Rhodes
Sleutelfiguren Cynthia Caroll (voorzitter)
Bruce Cleaver (CEO)
Hoofdkantoor Johannesburg
Werknemers 20.000+
Producten Diamanten
Industrie handel, winning van grondstoffen
Omzet/jaar Gestegen US$ 6,08 miljard (2018)
Winst/jaar Gestegen US$ 506 miljoen (2012)
Website www.debeersgroup.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Filiaal van De Beers in de stad Beverly Hills in de Amerikaanse staat Californië

De Beers S.A. is een groot diamantbedrijf dat tot het begin van de 21e eeuw vrijwel een wereldmonopolie op diamant bezat. Sindsdien is dit monopolie afgebroken. Met circa 35% marktaandeel is het bedrijf nog steeds een van de grootste spelers in de diamanthandel. Zo'n 85% van de aandelen zijn in handen van het mijnbedrijf Anglo American en de overige 15% in handen van Botswana.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf is ontstaan door een fusie tussen de diamantmijnen van Cecil Rhodes en die van Barney Barnato in 1888. De naam is afkomstig van de Afrikaner broers Diedrich Arnoldus en Johannes Nicolaas de Beer,[1] eigenaars van de boerderij Vooruitzicht, waar in 1871 diamanten werden ontdekt. De broers verkochten hun land voor £ 6000.[2]

In de twintigste eeuw komt het kartel in handen van de Oppenheimers, een Duits-joodse dynastie. In 2011 kocht Anglo American nog eens 40% van de aandelen voor US$ 5,9 miljard en vergrootte hiermee haar belang tot 85%. De resterende 15% van de aandelen zijn in handen van Debswana, een staatsbedrijf in Botswana.

Het bedrijf heeft mijnen in Botswana, Zuid-Afrika, Namibië en Canada. De mijnen in Botswana zijn het belangrijkst voor De Beers, hier komt ongeveer driekwart van de totale productie van diamanten vandaan.

Het kartel van De Beers heeft zijn monopolie gebruikt om een kunstmatige diamantschaarste op te wekken, om zo de prijzen hoog te houden. De in veel culturen moderne traditie om diamant te geven bij een verloving is grotendeels gecreëerd door De Beers met behulp van een effectieve reclamecampagne, gestart in 1939.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie De Beers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.