Moët & Chandon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo
Hoofdgebouw in Epernay in Frankrijk
Champagnekelder van Moët & Chandon

Moët & Chandon is een champagne uit het Franse stadje Épernay. Het huis werd opgericht in 1743 en is het grootste champagnehuis ter wereld. Moët & Chandon heeft tijdens zijn 250-jarige bestaan een grote reputatie opgebouwd.

Het huis bezit 600 hectare wijngaarden in dertien van de zeventien grand cru-gemeenten in de Champagne, maar de productie is zo groot dat 75% van de druiven van ongeveer 1000 gecontracteerde boeren wordt gekocht. In de kelders van Moët & Chandon liggen 100 miljoen flessen te rijpen. Deze kelders en crayères in de kalkrotsen onder Épernay zijn tot 30 meter diep en 28 kilometer lang.

De champagnes van Moët & Chandon worden uit druiven uit tweehonderd wijngaarden geassembleerd.

De Moët & Chandon Brut Impérial is de meest verkochte, en ook goedkoopste, van de champagnes van dit huis. Deze champagne is geassembleerd uit wijnen uit honderdvijftig verschillende wijngaarden. De champagne bevat 50% pinot noir en 40 % pinot meunier. Daarnaast is er in dit mengsel de 10% chardonnay, voor een deel is dat oudere wijn oftewel "vin de reserve" uit de grote keldervoorraad van dit huis, die de wijn zijn karakter geeft. De champagne wordt vermengd met de oudere, vanwege de hoge kwaliteit uitgezochte champagne die de jongere wijn tijdens het rijpingsproces "opvoedt".

De Moët & Chandon Brut Impérial Millésimé bevat druiven uit één oogstjaar.

De Moët & Chandon Brut Impérial Premier Cru bevat druiven uit wijngaarden die dit kwaliteitsmerk dragen en wordt geassembleerd uit gelijke delen chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Het etiket van deze wijn draagt geen jaartal.

De beroemde Cuvée Dom Pérignon is de oudste cuvée de prestige van alle champagnehuizen en wordt sinds 1936 verkocht. Het is een vintage-champagne op basis van 50% chardonnay en 50% pinot noir uit grand cru- en premier cru-gemeenten in de Champagne.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Moët & Chandon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.