Pinot Noir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pinot Noir in de Bourgogne

'Pinot Noir' (Frans), ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras met een compacte tros en druiven met een dunne schil. Het is daarom over het algemeen een druif die moeilijk te cultiveren is, want ze is gevoelig voor rot en schimmelziekten. Daarnaast heeft de 'Pinot Noir' de neiging tot mutatie, waardoor er verschillende klonen 'Pinot Noir' zijn ontstaan.

Aanplant[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van de 'Pinot Noir' ligt in de Côte de Nuits in Bourgondië, waar hij al tweeduizend jaar wordt geteeld. Buiten Bourgondië blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de 'Cabernet Sauvignon'. Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.

In Frankrijk wordt deze druif het meest aangeplant. Bourgondië is nog steeds het belangrijkste gebied, maar in de Champagne is de druif meer aangeplant. In de Elzas levert de 'Pinot Noir' een cépagewijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Daar beslaat de druif 11,1% (2012) van de aanplant en dat is 14,3% van de wereldwijde aanplant. In Zwitserland is het de meest aangeplante druif. Ook in Kroatië en Noord-Italië komt de druif veel voor.

Buiten Europa is de Verenigde Staten het belangrijkste gebied. Daar worden kwalitatief de mooiste wijnen gemaakt in Oregon, maar in Californië is de grootste aanplant. Ook in Nieuw-Zeeland is het de meest aangeplante blauwe druif.

Terroir[bewerken | brontekst bewerken]

  • Klimaat: De druif rijpt tamelijk vroeg, met name in warme klimaten. Daarom gedijt de druif het best in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen langer is en dus aromavorming in de vruchten wordt bevorderd.
  • Bodem: Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. Dit is het geval in Bourgondië. In de Ahr en de Rheingau doet ze het echter ook heel goed op een leisteenbodem.

Oogst[bewerken | brontekst bewerken]

In Bourgondië oogst men gemiddeld rond half september. In de Ahr in Duitsland, dat nog noordelijker ligt, wordt ze rond medio oktober geoogst.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.

Een bekende cuvée wijn - een wijn die gemaakt is van een mix van pinot- en gamaydruiven - is de bourgogne passetoutgrain.

Synoniemen[bewerken | brontekst bewerken]

De 'Pinot Noir' telt 265 synoniemen, waaronder Auvernat Noir, Blauburgunder (Oostenrijk en Alto Adige), Pineau, Pinot Nero (rest van Italië) en Spätburgunder (Duitsland).