Taittinger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Taittinger1.JPG

Taittinger is een prestigieus Frans champagnehuis, eigenlijk "Champagne Taittinger" geheten. De champagne van het huis is elegant en bevat vaak een groot aandeel chardonnay.

Taittinger is in 1734 opgericht in Reims door Jacques Fourneaux onder de naam Forest-Fourneaux en werd in 1932 gekocht door Pierre Taittinger. Het champagnehuis bleef tot juli 2005 in handen van de familie en werd toen verkcoht aan het Amerikaans pensioenfonds Starwood. Op 31 mei 2006 werd het voor een bedrag van 660 miljoen euro teruggekocht door Pierre-Emmanuel Taittinger samen met de regionale afdeling van het Crédit Agricole. Het is nu nog steeds in handen van de familie en wordt sinds 2006 bestuurd door Pierre-Emmanuel Taittinger in opvolging van Claude Taittinger. De hotels die in 2005 ook verkocht werden aan Starwood bleven buiten de heraankoop.

Taittinger produceert verschillende cuvées, de twee "cuvées de prestige" van het huis zijn de "Comtes de Champagne", samengesteld uit 100% chardonnay en de "Comtes de Champagne Rosé", een rosé champagne, samengesteld uit 100% Pinot Noir.

De Taittinger Brut Reservé, de basiswijn van het huis, is geassembleerd uit 40% chardonnay en verder pinot noir en pinot meunier. De druiven komen uit 35 verschillende wijngaarden. Het huis kiest ervoor om de nog stille wijn in het eerste voorjaar na de oogst de natuurlijk optredende melkzure gisting te laten ondergaan[1].