Rusa I

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Het okergele gebied duidt Urartu aan onder koning Rusa I. Het lichtgele duidt op de veroverde gebieden. In het zuidwesten is duidelijk te zien dat de Assyriërs dit deel hebben ingenomen (paars).

Rusa(s) I of Rousa I was de zevende koning van Urartu en regeerde van 735 tot 714 v.Chr.[1] Hij volgde zijn vader, Argishti I, op.

Rusa I erft van zijn vader een compleet verwoest rijk, dat hij weer moet opbouwen tijdens een periode van relatieve vrede met de Assyriërs. Het geweld laait echter snel weer op, doordat Sargon II aan de macht komt in Assyrië.

De eerste veldtocht van Sargon II tegen Urartu, in 719 v.Chr., reduceert alle inspanning van Rusa I tot niets. De oorlog tussen Urartu en Assyrië bereikt zijn hoogtepunt met de zogenaamde Achtste Veldtocht van Sargon II in 714 v.Chr. Een deel van het westen van het rijk wordt ingenomen door Assyrische troepen. Echter, de grote Urartese citadellen kunnen niet veroverd worden, en dus kan Sargon II slechts een kleine deel van het rijk innemen. Dat is waarom noch de dynastie, noch Urartu ten onder gaan, wanneer Rusa I in 714 v.Chr. sterft tijdens de oorlog.

Zijn zoon Argishti II volgde hem op.