Russische Bookerprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Encycloon (overleg | bijdragen) op 17 okt 2019 om 16:21. (Versie 54795030 van 94.111.203.57 (overleg) ongedaan gemaakt. Waarom anders spellen?)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Logo

Russische Bookerprijs (Russisch: Ру́сский Бу́кер, Roesski Boeker) is een Russische literatuurprijs, die als de meest prestigieuze literaire onderscheiding van Rusland wordt beschouwd.

De onderscheiding is ingesteld op initiatief van de British Council, gemodelleerd naar de British Booker Prize en wordt sinds 1992 jaarlijks toegekend aan een roman geschreven in het Russisch, ongeacht de nationaliteit van de schrijver. Geleidelijk aan werd het beheer van de prijs aan Russische schrijvers gegeven in de persoon van de Booker-commissie, die sinds 1999 wordt geleid door een literaire criticus en criticus Igor Shaytanov. De nominaties voor de prijs werd oorspronkelijk bepaald door het bestuur, gevormd door uitgevers. Elk jaar bepaalt een jury van vijf leden (vier schrijvers, critici, filologen, het vijfde jurylid meestal een andere vorm van kunst) eerst de shortlist (van drie tot zes romans) en kondigt vervolgens de winnaar aan. Het prijsbedrag sinds 1992 is gegroeid van $ 10.000 tot $ 15.000.

Sinds 2005 is de prijs volledig gefinancierd door het liefdadigheidsprogramma van British Petroleum. Het volgende jaar werd de premie verhoogd van 15 tot 20 duizend dollar voor de winnaar van de competitie, de overige vijf finalisten ontvangen elk duizend dollar.

Winnaars

Externe link

  • (ru) Officiële website