Séraphine de Senlis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Séraphine de Senlis schildert een van haar werken, nu in het Musée Maillol

Séraphine de Senlis (Séraphine Louis) (Arsy, 1864Villers-sous-Erquery, 1942) was een Franse schilderes die als autodidact behoort tot de naïeve kunstenaars.

De moeder van Séraphine overleed op haar eerste verjaardag, haar hertrouwde vader overleed toen Séraphine zeven jaar oud was. Eerst werkte ze als herderin, waarna zij in 1881 in dienst kwam als dienster bij de Zusters van de Voorzienigheid in Clermont (Oise). In 1901 trad zij als schoonmaakster in dienst bij een middenklassengezin te Senlis.

Op 40-jarige leeftijd begon zij met schilderen in de stijl van de naïeve kunst. Ze werd ontdekt door de van oorsprong Duitse kunstverzamelaar Wilhelm Uhde die haar steunde en haar werken later tentoon zou stellen. In 1932 werd Séraphine met een "chronische psychose" opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en hield zij op met schilderen. In 1942 overleed zij in armoede tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk.

Werken van Séraphine zijn te zien in het Museum Charlotte Zander in Bönnigheim, het Maillol Museum te Parijs, het Musee d'Art van Senlis, het Museum van Naïeve Kunst te Nice en het Musée d'Art moderne Lille Métropole te Villeneuve-d'Ascq.

Film[bewerken]

In 2008 werd haar levensverhaal verfilmd in de film Séraphine door Martin Provost met Yolande Moreau in de rol van Séraphine.