SPD-pedaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Klikpedaal, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).
Onderaanzicht van een wielrenschoen met SPD clip
SPD pedaal

SPD, voluit Shimano Pedaling Dynamics, is een systeem van klikpedalen. Onderaan de fietsschoen zit een metalen plaatje dat in het pedaal vastklikt. Daardoor kan men niet alleen al duwend, maar ook al trekkend kracht uitoefenen, wat efficiënter is. Het SPD systeem wordt gebruikt bij het wielrennen op de weg, in het mountainbiken evenals bij lig- en roeifietsen.

Problemen[bewerken]

Klikpedalen zijn even wennen voor nieuwe gebruikers. Het vraagt enige handigheid om los te raken uit het pedaal. Bij het SPD-systeem moet je hiervoor de hiel naar buiten draaien, bij sommige modellen lukt naar binnen draaien ook. De weerstand van het systeem kan aangepast worden.

De oorspronkelijke SPD-pedalen lieten weinig tot geen beweging toe van de voet ten opzichte van het pedaal. Als de pedalen slecht afgesteld waren, kon dit leiden tot knieproblemen. De nieuwe SPD-SL-pedalen laten wel een kleine draaiing toe.

Het plaatje dat op een fietsschoen gemonteerd wordt, steekt vaak uit en maakt wandelen moeilijk. Voor het SPD-systeem bestaan speciale schoenen waarbij het plaatje verzonken ligt in de zool. Bij lopen op de kale 'plaatjes' beschadigen deze snel waardoor dan inklik-problemen ontstaan.

Zie ook[bewerken]