Naar inhoud springen

SamenBeverwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het logo van Samen Lokaal Beverwijk

SamenBeverwijk is een lokale politieke vereniging actief binnen de Nederlandse gemeente Beverwijk (provincie Noord-Holland). De vereniging werd opgericht op 31 augustus 2017 en telt anno 2024 4 zetels in de gemeenteraad van Beverwijk.[1] De vereniging voert de politieke aanduiding Samen Lokaal Beverwijk (afgekort: SLB).

Vereniging SamenBeverwijk is in augustus 2017 opgericht. Dit gebeurde op initiatief van Ali Bal. Tot 29 oktober 2020 voerde de vereniging de politieke aanduiding SamenBeverwijk. Daarna werd de politieke aanduiding gewijzigd naar Samen Lokaal Beverwijk. Deze wijziging is tot stand gekomen door een samenwerking van vier raadsleden uit drie verschillende lokale partijen actief binnen de gemeente Beverwijk. De vier raadsleden waren: Ali Bal, Alex van Luijn, Mendes Stengs en Halil Kocak.

Controverse rondom kandidaat-wethouder Halil Koçak

[bewerken | brontekst bewerken]

Halil Koçak was een kandidaat-wethouder namens de partij Samen Lokaal Beverwijk. Zijn kandidatuur kwam onder vuur te liggen na het opduiken van een foto waarop hij de Wolvengroet bracht tijdens een bijeenkomst van de lokale Turkse Culturele Vereniging. De Grijze Wolven-groet, waarbij met de vingers een wolvenkop wordt uitgebeeld, wordt geassocieerd met een Turkse extreemrechtse organisatie. Naar aanleiding van deze foto besloot burgemeester Martijn Smit een onderzoek in te stellen naar de banden van Koçak met de Turkse fascistische organisatie. Hoewel Koçak aanvankelijk meewerkte aan het onderzoek, trok hij zich later terug uit het onderzoek, omdat hij het niet eens was met de uitkomsten ervan. Dit leidde tot het opstappen van twee raadsleden van Samen Lokaal, waardoor de partij dreigde uiteen te vallen en de geformeerde coalitie met de PvdA, D66 en CDA werd opgeschort. [1]

Koçak maakte zijn besluit om zich terug te trekken als kandidaat-wethouder bekend via een persbericht, waarin hij de negatieve impact van de situatie op zijn gezin en de partij Samen Lokaal Beverwijk benadrukte. Hij verklaarde dit besluit te hebben genomen om verder persoonlijk leed voor zijn familie en andere betrokkenen te voorkomen. Het onderzoek naar Koçak's banden met de Grijze Wolven werd uitgevoerd door het bureau Necker en Van Naem, die hun bevindingen naar burgemeester Smit stuurden. Burgemeester Smit betreurde het feit dat Koçak verdere medewerking aan het onderzoek stopzette, wat leidde tot onbeantwoorde vragen omtrent de situatie. Of Koçak als raadslid van Samen Lokaal zou aanblijven, werd beschouwd als zijn eigen verantwoordelijkheid. [2]

Vertegenwoordiging

[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de verkiezingen van maart 2022 behaalde Samen Lokaal Beverwijk 8 zetels. Na de afsplitsing van On's Beverwijk in juli 2022 bestaat de fractie uit 4 leden.

Verkiezingsjaar Lijsttrekker Kandidatenlijst Aantal stemmen % van de stemmen Aantal behaalde zetels Coalitie/Oppositie
2018 Ali Bal 11 kandidaten 1.382 9,3 % 2 Oppositie
2022 Ali Bal 27 kandidaten 3.967 27 % 8 Coalitie

Gemeenteraadsverkiezing 2022

[bewerken | brontekst bewerken]

De kiesraad van de gemeente Beverwijk heeft lijst 6 toegekend aan Samen Lokaal Beverwijk. Deze toekenning is gebaseerd op de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Op de kandidatenlijst staan 27 personen uit Beverwijk en Wijk aan Zee.

Verkiezingsprogramma 2022-2026

[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 februari 2022 heeft Samen Lokaal Beverwijk het verkiezingsprogramma voor de periode 2022-2026 gepubliceerd. Het programma is met opgesteld in samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen. Dit is gebeurd aan de hand van verschillende themabijeenkomsten, enquêtes, peilingen en (straat)interviews.