Beliris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Renovatie van het Jubelpark, fase I

Beliris of officieel de Samenwerkingscommissie van de Belgische Regering met de Brusselse Hoofdstedelijke Regering is een Belgisch overlegorgaan waarin de federale regering de samenwerking met de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, regelt.

Dit ter bevordering van:

In het bijzonder wordt de infrastructurele werking, de veiligheidssituatie en de internationale uitstraling bezien. Daarnaast de benodigdheden van de verschillende gevestigde parlementen en het Koninklijk Hof. Wie deze zaken financiert staat in de wet van 12 januari 1989 beschreven.

De commissie is opgericht per 12 januari 1989 op grond van artikel 43 van de Bijzondere Wet op de Brusselse Instellingen.[1][2] De commissie bestaat uit evenveel federale ministers namens de federale als van de Brusselse regering; daarnaast is taalpariteit geboden: de verhouding tussen Frans- en Nederlandstaligen behoort 1:1 te zijn. Op dit ogenblik (2013) is de commissie samengesteld uit vier federale ministers en vier gewestministers en wordt ze geleid door Laurette Onkelinx.

De commissie krijgt van de Federale overheid een budget bedoeld om grote projecten te realiseren die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zelf financieel niet aankan. Voorbeelden zijn de renovatie van de Brusselse tunnels, de uitbreiding van de metro en de renovatie van het Atomium.[3] Het jaarlijks budget voor de periode 2012 - 2014 bedraagt 125 miljoen euro. De Directie Infrastructuur en Transport van de FOD Mobiliteit en Vervoer staat in voor de uitvoering van de geplande werken. Volgens een berekening van Brussels parlementslid Jef Van Damme loopt de uitvoering van de projecten gemiddeld zes jaar vertraging op.[4]

Omwille van bepaalde gewestoverschrijdende aspecten van de problematiek behandeld in het kader van de Beliriscommissie pleit Voka voor een uitbreiding van de Samenwerkingscommissie met vertegenwoordigers uit Vlaanderen en Wallonië.[5] om tot een interregionale samenwerkingscommissie voor Brussel te komen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]