Samira Bouchibti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Samira Bouchibti
Samira Bouchibti
Algemene informatie
Volledige naam Samira Bouchibti
Geboren 25 oktober 1970
Partij PvdA (tot 2011),
VVD (vanaf 2012)
Politieke functies
2006-2010 Lid Tweede Kamer
2017-2018 Lid gemeenteraad Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Samira Bouchibti (Fez, Marokko, 25 oktober 1970) is een Nederlands politica en schrijver van Marokkaanse afkomst. Eerder was ze programmamaker, columniste en presentatrice. Bouchibti was namens de PvdA lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Bouchibti werd geboren in Fez, maar groeide op in Haarlem. Ze studeerde journalistiek en communicatie, maar maakte beide opleidingen niet af. Ook woonde ze tien maanden in Zuid-Afrika. Vervolgens presenteerde ze verschillende televisieprogramma's, waaronder in 2000 Surinamers zijn beter dan Marokkanen (samen met Monique Hoogmoed). Ook was en is ze actief als bestuurder van culturele organisaties en als dagvoorzitter.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 werd Bouchibti gekozen als lid van het parlement voor de PvdA. Ze werd op 30 november 2006 beëdigd en hield zich onder meer bezig met het jeugdbeleid, zoals jeugdzorg, kindermishandeling en jeugdgezondheidszorg. Op 17 juni 2010 verliet ze de Kamer, nadat ze zich niet meer verkiesbaar had gesteld. In maart 2011 zegde ze haar lidmaatschap van de PvdA op.

In juli 2012 werd ze lid van de VVD. In 2014 stond ze voor die partij als achtste kandidaat op de lijst voor de verkiezingen van de gemeenteraad in haar woonplaats Amsterdam die onder leiding stond van Eric van der Burg[1]. Na de verkiezingen werd zij duoraadslid voor de VVD-fractie. In 2017 kwam ze tussentijds alsnog in de raad.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Bouchibti was als programmamaakster en presentatrice bekend als Samira Abbos. Abbos is de achternaam van haar moeder. In de Tweede Kamer voerde ze de naam Bouchibti, de naam van haar vader en haar officiële naam.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hieraan herken je een gematigde moslim[5]
  • 2018 - Waarom zijn wij Nederlander?[6]
  • 2020 - Nederland is van ons allemaal

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]