Samira Bouchibti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samira Bouchibti
Samira Bouchibti.jpg
Algemene informatie
Naam Samira Bouchibti
Geboren 25 oktober 1970
Partij PvdA (tot maart 2011)
VVD (sinds juli 2012)
Politieke functies
2006-2010 Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Samira Bouchibti (ook wel bekend als Samira Abbos) (Fez (Marokko), 25 oktober 1970) is een Nederlands politica van Marokkaanse afkomst. Eerder was ze programmamaker, columniste en presentatrice. Bouchibti was namens de Partij van de Arbeid lid van de Tweede Kamer.

Samira Bouchibti werd geboren in Fez, maar groeide op in Haarlem. Ze studeerde journalistiek en communicatie, maar maakte beide opleidingen niet af. Ook woonde ze tien maanden in Zuid-Afrika. Vervolgens presenteerde ze verschillende televisieprogramma's, waaronder in 2000 Surinamers zijn beter dan Marokkanen (samen met Monique Hoogmoed). Ook was ze actief als bestuurder van culturele organisaties en als dagvoorzitter.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 werd Bouchibti gekozen als lid van het parlement. Ze is op 30 november 2006 beëdigd en hield zich onder meer bezig met het jeugdbeleid, zoals jeugdzorg, kindermishandeling en jeugdgezondheidszorg. Op 17 juni 2010 verliet ze de Kamer, nadat ze zich niet verkiesbaar had gesteld voor de verkiezingen in 2010.

Op 10 mei 2013 werd bekend dat Bouchibti probeert namens de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 de gemeenteraad van Amsterdam in te gaan.[1]

Persoonlijk[bewerken]

Samira Bouchibti was als programmamaakster en presentatrice bekend als Samira Abbos. Abbos is de achternaam van haar moeder. In de Tweede Kamer voerde ze de naam Bouchibti, de naam van haar vader en haar officiële naam. Ze woont in Amsterdam.

Bibliografie[bewerken]

Externe link[bewerken]