Samson en Gert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Samson en Gert (televisieserie), of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).
Samson en Gert bij de tiende verjaardag van Studio 100

Samson en Gert is een duo dat vooral bekendheid geniet van de gelijknamige televisieserie. De rol van Gert wordt vertolkt door Gert Verhulst. Samson is een klapbekpop in de vorm van een hond, die sinds 2013 bediend wordt met de hand en de stem van Dirk Bosschaert, in het oorspronkelijke duo was dit Danny Verbiest.

Geschiedenis[bewerken]

Het titelduo Samson en Gert werd aan het einde van de jaren tachtig gecreëerd door Hans Bourlon, Danny Verbiest en Gert Verhulst. Die laatste was al enige tijd aan de slag als televisieomroeper en ter gelegenheid van de aankomende feestdagen zou hij zich vanaf 26 december 1989[1] laten vergezellen door zijn sprekende bearded collie[2] Samson, vertolkt door Verbiest. Het duo werd zo populair dat het het daaropvolgende televisieseizoen al een eigen televisieserie kreeg, die twee keer per week werd uitgezonden.

In april 2019 kondigde Gert Verhulst aan dat hij later dat jaar zou gaan stoppen met het spelen van het personage Gert in de serie. Danny Verbiest, die Samson letterlijk een stem heeft gegeven, was toen al met pensioen. Studio 100 beloofde bij de aankondiging van het vertrek van Gert uit de serie, dat Samson niet van de televisie zou verdwijnen.[3]

Personages[bewerken]

Samson
1rightarrow blue.svg Zie Samson (hond) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Samson is een pratende bearded collie die voortdurend moeilijke woorden verkeerd uitspreekt. Samson is een handpop, meer bepaald een klapbekpop, die vanaf 2013 bediend wordt door Dirk Bosschaert. Oorspronkelijk was dat Danny Verbiest.

Gert
1rightarrow blue.svg Zie Gert (Samson en Gert) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Gert, gespeeld door Gert Verhulst, is het baasje en tevens de beste vriend van Samson. Wanneer Samson zich verspreekt, corrigeert Gert hem dan telkens.

Meneer de burgemeester en Eugène Van Leemhuyzen
1rightarrow blue.svg Zie Meneer de burgemeester (Samson en Gert) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Meneer de burgemeester draagt de voornaam Modest en is de burgemeester van het dorp waar Samson en Gert wonen. Meneer de burgemeester wordt gespeeld door Walter De Donder.

1rightarrow blue.svg Zie Eugène Van Leemhuyzen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Eugène Van Leemhuyzen, door Samson Meneer van veel luizen genoemd, is de gemeentesecretaris van het dorp. Hij werkt op het gemeentehuis bij meneer de burgemeester. Van Leemhuyzen is tevens lid van een postzegelclub, en heeft een vrouw die Célestine heet. Deze komt echter nooit in beeld.

Albert Vermeersch
1rightarrow blue.svg Zie Albert Vermeersch voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Albert Vermeersch, door zichzelf graag Alberto Vermicelli en door Samson stelselmatig meneer Spaghetti genoemd, is de kapper van het dorp. Daarnaast is hij ook operazanger, vandaar zijn "artiestennaam". Albert wordt gespeeld door Koen Crucke.

Octaaf en Jeannine de Bolle
1rightarrow blue.svg Zie Jeannine De Bolle voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Jeannine De Bolle, volgens Samson mevrouw Praline, is een mevrouw die een kruidenierszaak uitbaat in het dorp waar Samson en Gert wonen. Jeannine De Bolle werd gespeeld door Ann Petersen. Jeannine heeft een zoon, Octaaf De Bolle, die ze vaak ook inschakelt in de zaak. Jeannine zegt vaak dat iets wat Octaaf doet typisch zijn vader is.

1rightarrow blue.svg Zie Octaaf De Bolle voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Octaaf baat samen met zijn moeder de kruidenierszaak uit. Octaaf heeft een dochter, Miranda, waar hij vaak over spreekt: Dat is toevallig één van mijn specialiteiten. Mijn Miranda zegt dat ook altijd: "Pa, zegt ze, ...". Octaaf is ook ere-vicevoorzitter van de turnclub De Spieren los. Octaaf De Bolle wordt gespeeld door Walter Van de Velde.

Overige onzichtbare personages

Gert is verliefd op Marlène, een vrouw die echter vaak uitgaat met de rijke snob (en zanger) Jean-Louis Michel. Marlèneke en Jean-Louis Michel zijn net als Samsons vriendinnetje Bobientje onzichtbare personages en komen dus nooit in beeld, ook al verwijzen Samson en Gert in hun gesprekken geregeld naar hen. Marlène werd in de loop der jaren wel door vier verschillende actrices vertolkt, maar haar gezicht werd nooit getoond. In 2003 speelde Marieke Van Hooff haar, in 2008 Els Duponchelle en in 2010 Jana Geurts. Haar kinderversie daarentegen kwam wel ooit volledig in beeld, deze werd gespeeld door Ellen Van Gelder.

Televisieserie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Samson en Gert (televisieserie) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1990 startte een televisieserie op de BRT met Samson en Gert in de hoofdrollen. In het begin van de serie konden kijkers bellen naar het duo, maar wegens een stormloop aan telefoontjes werd dit al gauw weer afgevoerd. Na enkele seizoenen werd ook de interactie met de kijker geschrapt en evolueerde de serie tot een volwaardige televisieserie met echte verhaallijnen en plots.

Er werd in 2006 gestopt met de productie van nieuwe afleveringen. Eind 2014 werden dan toch weer een aantal nieuwe afleveringen ingeblikt, dit keer in een Ardens bungalowdecor in de sneeuw ter gelegenheid van kerstmis. Deze afleveringen kregen de verzamelnaam "Samson en Gert Winterpret".

Fred et Samson[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fred et Samson voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fred et Samson is de Waalse versie van de televisieserie Samson en Gert. Ze wordt in Wallonië uitgezonden sinds 17 februari 2007.

Film[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Hotel op Stelten (film) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In het najaar van 2007 werd de eerste film van Samson en Gert opgenomen, die begin 2008 klaar was: Hotel op Stelten. Een deel van de vaste cast speelde mee (Samson en Gert, Alberto, Octaaf, de Burgemeester en Van Leemhuyzen).

Live-optredens[bewerken]

Samson & Gert Kerstshow[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Samson en Gert Kerstshow voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Samson & Gert Zomershow[bewerken]

Samson en Gert voeren in de zomervakantie gedurende een paar weken elke dag de zomershow op in het Plopsa Theater in Plopsaland De Panne.

Studio 100 Zomerfestival[bewerken]

Samson en Gert zijn vanaf het begin (2002) van de partij bij het Studio 100 Zomerfestival.

Throwback Thursday in het 'Sportpladijs'[bewerken]

In 2017 bestaat Ketnet 20 jaar. Om dit feest te vieren organiseerden Ketnet en Studio 100 het eenmalige evenement Throwback Thursday in het 'Sportpladijs'.

Merchandising[bewerken]

Muziek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Discografie van Samson en Gert voor een uitgebreider overzicht

Doorheen de jaren zijn verschillende albums met muziek van Samson en Gert uitgebracht. Een van de bekendste liedjes is De allerliefste hond, dat in 1998 werd uitgebracht en enkele maanden later werd geïntroduceerd als het nieuwe introlied van de televisieserie.

Geregeld verschenen er ook cd-singles. Hieronder staan de singles die de Ultratop 50 bereikten vanaf 2006.

Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Yankee Doodle Dandee 2006 15-07-2006 17 8
Lieve Samson 01-12-2006 16-12-2006 7 11
Naar zee 25-06-2007 2007 18 6
Heet 30-06-2008 2008 19 1
Droom 25-10-2010 06-11-2010 11 5
Wij gaan vliegen 12-06-2013 29-06-2013 tip87 2

Dvd's[bewerken]

Muziek-dvd met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Muziek Dvd Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Winterpret 2015 05-12-2015 10 7

Stripreeks[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Samson en Gert (stripreeks) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vanaf 1993 werd een stripreeks van Samson en Gert uitgebracht. Na 33 albums werd deze in 2005 stopgezet vanwege afnemend succes.

Krant[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Samson & Gert Krant voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Samson & Gert Krant was een gratis bijlage bij Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet van 1996 tot 2000.

Trivia[bewerken]

  • In 2005 nam Danny Verbiest afscheid van het programma (en van Studio 100), vooral om dat de rol hem fysiek te zwaar begon te worden. Hij wilde ook meer gaan reizen en het productiehuis moest dus op zoek naar een nieuwe poppenspeler. Men koos voor Peter Thyssen, die eerder al gestalte gaf aan het varkentje Big (uit de VTM-jeugdserie Big en Betsy). Thyssen komt echter niet voor in de televisieserie omdat men toentertijd al was gestopt met de productie van nieuwe afleveringen. Zijn stem is wel te horen bij de verschillende 'live' optredens zoals de Kerstshow en in de nieuwe videoclips van Samson en Gert, waaronder Yankee doodle dandee, Lieve Samson en Naar Zee. Peter deed ook de stem en het poppenspel voor de film Hotel op Stelten. In 2013 gaf hij de fakkel alweer door aan Dirk Bosschaert, die vooral bekendstaat als Berend Brokkepap uit de Studio 100-reeks Piet Piraat.