Samuel Pieter Bentinck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Burgemeester S.P. baron Bentinck (1968)

Samuel Pieter (Sam) baron Bentinck (Princenhage, 9 augustus 1909Soest, 22 december 1998) was een Nederlands burgemeester.

Burgemeester[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd in 1939 burgemeester van zowel Abcoude-Baambrugge als van Abcoude-Proostdij als opvolger van A.L. des Tombe. In 1941 werden deze twee gemeenten samengevoegd waarna hij burgemeester werd van de nieuw gevormde gemeente Abcoude. Na de bevrijding was hij ook nog enige tijd waarnemend burgemeester van Vinkeveen en Waverveen.

In 1946 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Soest waarbij hij opnieuw A.L. des Tombe opvolgde. Hij behield deze functie tot 1972.

Direct na zijn ambtsaanvaarding werd hij beschermheer van de Soester Politie Sport Vereniging (S.P.S.V.).[bron?] Tevens werd hij voorzitter van de Monumentenraad en Rijksslotvoogd (Hoofd Rijksdienst Kastelenbeheer).[bron?]

Bentinck Fonds[bewerken | brontekst bewerken]

Voor zijn 25-jarig ambtsjubileum en zijn afscheid wilde de burgemeester geen cadeau. Hij wilde liever een stichting oprichten ter "bevordering van sportbeoefening en recreatie van minder validen". De stichting werd het 'Bentinck Fonds' genoemd. Het Fonds ondersteunt het aangepast sporten.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Sam Bentinck was tweede zoon van zeven kinderen van Rudolph Floris Carel baron Bentinck, die in 1903 trouwde met Ella Henriette van Eeghen (1881-1969). Sam Bentinck trouwde in Rhenen in 1937 met An Philipse; ze kregen twee dochters.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
A.L. des Tombe
Burgemeester van Abcoude-Baambrugge
1939 - 1941
Opvolger:
-
Voorganger:
A.L. des Tombe
Burgemeester van Abcoude-Proostdij
1939 - 1941
Opvolger:
-
Voorganger:
-
Burgemeester van Abcoude
1941 - 1946
Opvolger:
Jhr. L.A. Quarles van Ufford
Voorganger:
A.L. des Tombe
Burgemeester van Soest
1946 - 1972
Opvolger:
J.M. Stoffels-van Haaften